Što se događa kada vam je CMOS baterija na matičnoj ploči prazna

15
Što se događa kada vam je CMOS baterija na matičnoj ploči prazna

Imate li praznu bateriju na matičnoj ploči? I ja sam se bavio baterijama s isteklim rokom trajanja ili neispravnim baterijama na matičnoj ploči i znam kakve glavobolje to može uzrokovati.

U ovom članku objasnit ću što je baterija matične ploče, kako radi, probleme koji mogu nastati zbog neispravne ili neispravne baterije, pa čak i kako uštedjeti novac i zamijeniti je sami.

Što je CMOS baterija?

Baterija matične ploče ili CMOS (komplementarni metal-oksidni poluvodič) djeluje kao a RTC (Sat stvarnog vremena) na vašoj matičnoj ploči. CMOS djeluje kao poluvodički čip na baterije unutar vašeg računala koji pohranjuje važne informacije. Ove informacije uključuju vrijeme, datum i hardverske postavke sustava kako bi se vaše računalo ispravno pokrenulo i učitalo. Sve ove informacije čuvaju se litijskom baterijom veličine gotovo četvrtine koja se nalazi izravno na matičnoj ploči računala.

Što uzrokuje mrtvu CMOS bateriju?

Oštećenje CMOS-a je nažalost vrlo često. “Prosječni životni vijek CMOS baterija je 2 do 10 godina prema [Zach Cabading contributing writer for HP Tech Takes].” Ako češće koristite računalo baterija će trajati dulje. Ako dugo ne koristite prijenosno računalo ili računalo, baterija je stalno u upotrebi čuvajući sve te važne informacije o pokretanju.

Kako otkriti kvar CMOS baterije:

 • Računalo odbija pokrenuti operativni sustav.
 • Stalno se gasi bez ikakvog korisničkog unosa.
 • Vrijeme i datum na vašem računalu stalno su pogrešni.
 • Ne možete se povezati s internetom zbog pogreške: „vrijeme i datum se ne podudaraju.“
 • Čujete stalan bip zvuk.
 • Pisači možda neće raditi i prikazati poruku „ne mogu pronaći pisač“.
 • Prikazuje poruke poput „Pogreška pri pokretanju, nije moguće otkriti diskovni pogon“.
 • Pogreška CMOS kontrolnog zbroja, pogreška čitanja CMOS-a ili kvar CMOS baterije

Rješavanje problema s CMOS-om

Rješavanje problema s CMOS-om

Da bismo potvrdili da je baterija zapravo problem, morat ćemo ga suziti. Da bismo to učinili, možemo resetirati CMOS bateriju. Ovo je zapravo vrlo jednostavan zadatak koji zahtijeva samo nekoliko odvijača. Trebat će vam križni odvijač #2 za uklanjanje bočne strane kućišta i mali odvijač s ravnom glavom za uklanjanje stvarne baterije.

 1. Isključite napajanje i isključite računalo ili prijenosno računalo. Nemojte zaboraviti izvadite glavnu bateriju prvo ako servisirate prijenosno računalo.
 2. Uklonite vijke bočne ploče ili dna prijenosnog računala kako biste pristupili matičnoj ploči
 3. Nakon što otvorite svoje računalo ili prijenosno računalo, trebali biste pronađite mali kratkospojnik pored CMOS baterije. Trebalo bi glasiti: “resetirajte CMOS” na stvarnoj matičnoj ploči.
 4. Skinite kratkospojnik i ne mijenjajte ga tek nakon 20 sekundi ili dulje.
 5. Postavite skakač natrag na isti način na koji je uklonjen.
 6. Zatvorite računalo, ponovno uključite kabele i pokrenite računalo ili prijenosno računalo.

Ako i dalje imate iste probleme, sada ste potvrdili da jesu ne zbog oštećenih postavki, a proizlaze izravno iz a neispravna ili istrošena CMOS baterija.

Ako imate a multimetar dostupno, možete ga čak koristiti za testiranje svoje CMOS baterije. Jednostavno uklonite CMOS bateriju. Postavite svoj multimetar da testira istosmjerni napon i a dobra CMOS baterija očitava preko 3,00 Volta. Ako je manji od 3,00 volta neće pohraniti podatke.

cmos očitavanje baterije s multimetrom

Iz radoznalosti sam izvadio CMOS bateriju iz svog prilagođenog računala. imao sam 3,08 volti trenutno na mojoj bateriji. Kupio sam svoju ASUS matičnu ploču prije otprilike 2 godine. Ova očitanja mogu biti drugačija za druge jer računalo koristim svakodnevno, obično satima.

Kako zamijeniti CMOS bateriju

Sada kada ste ustanovili da će vam trebati nova CMOS baterija za vaše računalo ili prijenosno računalo, vrijeme je za kupnju. Osobno preferiram, ako nisam u teškim vremenskim ograničenjima i spreman čekati nekoliko dana, obično ću otići na Amazon i kupite dva paketa s besplatnom dostavom za manje od četiri dolara. Možete posjetiti najbližu prodavaonicu elektronike, opreme za dom ili supertrgovinu i kupiti je po usporedivoj cijeni ako vam je potrebna brže.

Ne zaboravite provjeriti svoju određenu vrstu baterije prije kupnje. Pronađite ove informacije u svom korisničkom priručniku ili na vrhu CMOS-a kada otvarate kućište. U mom iskustvu otkrio sam da je to obično a CR2032. U krajnjoj liniji koristio sam CR2016, ali ima samo pola vijeka trajanja.

 1. Isključite sve kablove osim moći.
 2. Isključite kabel za napajanje i izvadite kabel za napajanje pritisnite tipku za uključivanje koji se nalazi na prednjoj strani računala ili prijenosnog računala (nakon uklanjanja glavne baterije prijenosnog računala) i držite ga oko 5 sekundi.
 3. Uklonite vijke sa stražnje strane računala.
 4. Skinite bočnu ploču stražnjoj strani računala.
 5. Pronađite bateriju. To je mala sjajna okrugla baterija kao što se vidi gore.
 6. Zapamtite u kojem smjeru baterija se obično postavlja sa stranom za pisanje/pozitivnom stranom prema gore.
 7. Izvadite bateriju s matične ploče.
 8. Ugradite novu bateriju u istoj utičnici točno kao i prethodna baterija.
 9. Zamijenite bočnu ploču računala.
 10. Ugradite vijke i učvrstite bočnu ploču.
 11. Ponovno spojite sve kabele i uključite računalo i postavite vrijeme.

Nakon što se vaše računalo pokrene, trebali biste vidjeti da su postavke vremena i datuma spremljene. Čestitamo! Uspjeli ste uštedjeti svoj razum i novac tako što ste sami obavili ovaj popravak. Dobro, možda sam malo pomogao, ali neću nikome reći.

Pitanja i odgovori

Kako da izvadim CMOS iz matične ploče, a da ga ne oštetim?

Upotrijebite plosnati odvijač, gurnite metalni jezičak od baterije. Ne bi trebalo biti puno sile, a baterija će samo iskočiti.

Je li CMOS baterija ista baterija koja se nalazi u automobilskim privjescima za ključeve?

Odlično pitanje, DA! CR2032 se može naći u mnogim uređajima od kalkulatora, ručnih satova, medicinskih uređaja, igračaka i mnogih drugih.

Može li matična ploča raditi bez baterije?

Tehnički, DA. Uklanjanje CMOS baterije omogućit će vašem računalu da radi, međutim, izgubit ćete postavke datuma i vremena, računalo će se pokrenuti sa zadanim postavkama BIOS-a ili ćete morati odabrati pogon na koji je OS instaliran svaki put kada pokrenete računalo.

Hoće li uklanjanje baterije matične ploče resetirati BIOS?

Ovo je izvrsno pitanje koje mi se često postavlja. Kratak odgovor je DA. Ako izvadite bateriju, pričekajte otprilike 5 minuta, a zatim ponovno spojite bateriju.

Može li CMOS baterija uzrokovati crni ekran?

Neispravna baterija uklanja sve vaše postavke pokretanja. Vrlo je moguće vidjeti ništa osim crnog ekrana kada se diže računalo s mrtvim CMOS-om. Na primjer, ako imate sekundarni video adapter na koji je priključen vaš monitor, a BIOS se vratio na zadane postavke, vaš ugrađeni video bi bio novi zaslon, a ne primarni video adapter.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar