Što je USB BIOS Flashback?

16
Što je USB BIOS Flashback?

USB BIOS Flashback je način da ažurirajte BIOS svoje matične ploče bez ulaska u BIOS izbornik ili korištenja operativnog sustava. Da biste ga koristili, trebate spojiti USB uređaj koji sadrži ažuriranu BIOS datoteku i pritisnuti i držite tipku BIOS Flashback na stražnjoj strani matične ploče najmanje tri sekunde.

Vrijeme kada biste trebali koristiti USB BIOS Flashback

USB BIOS Flashback može se činiti kao da je zapravo više napora nego samo korištenje BIOS izbornika ili pokretanje ažuriranja izravno kroz Windows ili Linux. Moraš:

 • Idite na drugo računalo
 • Pronađite ispravno ažuriranje BIOS-a na mreži
 • Učitajte ga na USB
 • Prijeđite na matičnu ploču koju treba ažurirati
 • Izvršite BIOS flashback

To je puno više koraka od samog ulaska u BIOS izbornik s početnog zaslona i pritiskanja ažuriranja, zar ne? No, postoje određeni trenuci kada je korištenje USB BIOS-a Flashback mnogo praktičniji.

Jedan takav trenutak je kada sastavljate novo računalo od nule. Često su slučajevi kada su procesor ili drugi dijelovi koje ste kupili kompatibilni s vašom matičnom pločom, ali tek nakon ažuriranja BIOS-a. Dakle, kako biste ušli u BIOS izbornik bez prethodno instaliranog procesora ili RAM-a? Pogađate, preko USB BIOS Flashback porta.

Naravno, možete naići na slične probleme prilikom ažuriranja hardvera, a shvatite samo da ste trebali ažurirati firmware BIOS-a prije ugradili ste nove dijelove. Korištenje USB BIOS Flashback-a spriječit će vas da ponovno instalirate svoje stare dijelove, ažurirate BIOS i ponovno zamijenite komponente.

Kako koristiti USB BIOS Flashback

Kako koristiti USB BIOS Flashback

Koraci za izvođenje USB BIOS Flashbacka relativno su jednostavni. Mogu se neznatno razlikovati među proizvođačima, pa bi možda bilo najbolje provjeriti svoj priručnik kako biste bili sigurni da radite ispravno. Ipak, dat ćemo vam osnovni pregled koji bi trebao funkcionirati za većinu matičnih ploča.

 1. Pronađite odgovarajući upravljački program na mreži – Ovo je veoma važno. Ne želite pokušati ažurirati BIOS s nekompatibilnim firmverom, neće raditi, ili još gore, mogli biste završiti s oštećenim datotekama. Najsigurnije mjesto za preuzimanje ažuriranja BIOS-a obično je s web-mjesta proizvođača. Ali njihov najnoviji firmware može biti u beta verziji, stoga provjerite ima li starijih, stabilnijih verzija ako je moguće.
 2. Učitajte upravljački program na USB stick – USB uređaj u većini slučajeva mora biti formatiran u FAT32 i dobro je da na uređaju nema datoteka osim UEFI BIOS-a. Neke matične ploče zahtijevat će da preimenujete bios datoteku kako bi flashback uspješno radio.
 3. Isključite računalo – Gumb USB BIOS Flashback neće učiniti ništa dok vaše računalo radi. Ako ste to pokušavali učiniti dok vaše računalo još uvijek radi, vjerojatno biste ipak mogli ažurirati svoj BIOS putem operativnog sustava ili BIOS izbornika.
 4. Postavite USB uređaj u BIOS Flashback USB priključak – Ne možete jednostavno priključiti USB stick u bilo koji priključak na matičnoj ploči. Morate koristiti označeni priključak, koji je često ocrtan ili ima malu oznaku pored sebe.
 5. Pritisnite i držite tipku BIOS Flashback – Trebalo bi postojati neka vrsta svjetlosnog indikatora koji označava da je flashback uspješno započeo; obično treperi LED. Držanje tipke 3-5 sekundi općenito je dovoljno dugo.
 6. Čekati – Proces bljeskanja USB BIOS-a je završen kada indikatorska lampica prestane treptati ili više ne svijetli.

Ponekad ćete i dalje morati koristiti USB stick za izvođenje BIOS flasha iz BIOS izbornika. U tom slučaju morate samo slijediti gore navedene korake 1-3, a zatim:

 1. Uključite računalo i uđite u BIOS zaslon– Proizvođači koriste različite tipke za ulazak u BIOS izbornik, ali F10, F2, F12, F1 i DEL su najčešći.
 2. Pronađite „Ažuriraj BIOS“ ili „Flash BIOS“ – Zatim dođite do njega i pritisnite Unesi i/ili I
 3. Pričekajte da se BIOS flash završi.

Mogu li Flashback Bios dok su moj CPU i CPU hladnjak povezani?

Da, možete. Zapravo, neke matične ploče još uvijek zahtijevaju spajanje CPU-a. Međutim, većina onih koji imaju USB Flashback mogućnosti ne trebaju CPU ili hladnjak za povezivanje. Ako bi vaš CPU trebao uzrokovati bilo kakve probleme s flashbackom, vaša bi matična ploča vjerojatno automatski o procesu flashbacka i vratila se na prethodne postavke.

Je li USB BIOS Flashback siguran?

Apsolutno! U većini slučajeva, korištenje USB BIOS Flashbacka zapravo je najsigurniji način ažuriranja vašeg BIOS-a.

Zašto mi treba Bios Flashback?

Postoji mnogo razloga za ažuriranje BIOS-a, od hardverske kompatibilnosti do brže obrade, pa čak i sigurnosti. Kao i svaki drugi dio računalstva, posjedovanje najnovijeg softvera općenito je najbolji način da vaše računalo zaštitite od hakiranja, ransomwarea, virusa i drugih potencijalnih prijetnji vašem računalu.

Koliko bi trebao trajati Bios Flashback?

BIOS flashback, bilo putem USB metode ili ne, ne traje dugo. Ne bi trebalo trajati više od nekoliko minuta, s tim da su tri minute obično maksimalno potrebno vrijeme.

Kako mogu znati mogu li koristiti USB Bios Flashback?

Sve što trebate učiniti je provjeriti ima li gumba na stražnjoj strani vaše matične ploče. Ako nema gumb, nećete moći koristiti ovu metodu za flešovanje BIOS-a.

Koliko često trebam fleširati svoj bios?

Ne baš često, ovo nije poput ažuriranja sustava Windows koja se događaju svaki dan, tjedan ili mjesec. Vjerojatno ćete to morati učiniti najviše jednom svakih šest mjeseci do godinu dana.

Koji su rizici ažuriranja moje biografije?

Rizik povezan s ažuriranjem BIOS-a prilično je strašan. Ako to učinite pogrešno ili s oštećenom datotekom, riskirate da svoje računalo pretvorite u skupu ciglu. Morate se pobrinuti da ažuriranje dobijete iz pouzdanog izvora kao što je web-mjesto proizvođača i odaberite ispravan.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar