Podržava li moja matična ploča UEFI?

13
Podržava li moja matična ploča UEFI?

Sve nove matične ploče Intel i AMD dolaze s podrškom za UEFI. Ako je vaš model stariji od 3 godine, možda i dalje podržava UEFI. Najbolji način za provjeru je da idite na web-stranicu proizvođača matične ploče i potražite svoj model. Ako stranica/PDF dokumenti spominju UEFI podršku, tada možete pokrenuti svoje računalo u UEFI načinu.

Kako provjeriti koju vrstu matične ploče imate?

Ne znate koju matičnu ploču koristite pa ne možete potražiti njezinu stranicu na web stranici proizvođača? Možete jednostavno provjeriti upisivanjem jednostavne naredbe u naredbeni redak.

Ne brinite ako to nikada prije niste učinili, samo slijedite ove jednostavne korake.

Otvorite naredbeni redak upisivanjem cmd u traku za pretraživanje na programskoj traci sustava Windows. Nakon što se otvori, upišite wmic baseboard get product,manufacturer (bez navodnika) i pritisnite enter.

Šifra da vidite tip matične ploče

Naredbeni redak će vam pokazati naziv proizvođača i model što onda možete Google. Ili jednostavno idite na web stranicu proizvođača i tamo potražite model.

Pregled tipa matične ploče

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča UEFI koristeći Windows?

Postoji nekoliko različitih načina da provjerite podržava li vaša matična ploča pokretanje u UEFI načinu. Iako je jednostavna provjera web-mjesta proizvođača matične ploče najlakša metoda, možete provjeriti i na svom računalu.

Za prvu metodu kliknite na traku za pretraživanje na programskoj traci u sustavu Windows i odaberite Informacije o sustavu iz izbornika ili ga potražite.

Kad ste tamo, samo tražite BIOS način rada na popisu i vaš će sustav popisati bilo UEFI ili Legacy pored njega. Legacy je sada izraz za stari BIOS. Čak i ako je naveden BIOS ili Legacy, vaša matična ploča možda i dalje može podržavati UEFI.

Informacije o sustavu

Alternativna metoda je korištenje naredbenog retka. Tip cmd u traku za pretraživanje na programskoj traci sustava Windows i otvorite program. Zatim upišite “bcdedit” bez navodnika i pritisnite enter.

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča UEFI koristeći Windows u naredbi

Rezultati će prikazati a Popis pokretača sustava Windows. Potražite riječ „staza” na popisu i pored njega vidjet ćete proširenje staze koje izgleda otprilike /Windows/System32/winload.

Na kraju toga, postojat će ili a .exe za BIOS/Legacy ili .efi za UEFI. To će vam reći koji Bios način rada vaše računalo trenutno koristi. Opet, čak i ako prikazuje .exe, to ne znači da vaša matična ploča ne podržava UEFI.

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča UEFI koristeći Linux?

Ako koristite distribuciju temeljenu na Debianu ili Ubuntuu, možete instalirati efibootmgr paket da provjerite koristi li vaše računalo UEFI.

Mislim da je to puno dodatnog posla, s obzirom da možete jednostavno provjeriti svoje datoteke. Jednostavno potražite mapu pod nazivom /sys/firmware/efi. Ako ga nema, vaša matična ploča ne podržava UEFI. To je tako jednostavno!

Kako dobiti UEFI BIOS način rada?

Dakle, samo radi jasnoće, kada pitate kako pokrenuti UEFI u BIOS načinu rada, zapravo mislite na istu stvar. UEFI i BIOS softver je ista stvar, osim UEFI je novija verzija s boljim mogućnostima. Oba se koriste za pokretanje računala prije pokretanja operativnog sustava.

Budući da je BIOS toliko zastario, većina računala ovih dana više ne pokreće BIOS. Ipak, UEFI volimo nazivati ​​BIOS-om kako bismo izbjegli zabunu. To je zapravo jedan od onih trenutaka kada je robna marka nečega toliko poznata da postaje generički izraz za tu stvar. Dakle, ovih dana, kada čujete nekoga da kaže BIOS, zapravo misli na UEFI.

U prošlosti ste mogli brzo pristupiti BIOS-u na Windows računalima pritiskom na određenu tipku (obično F1, F2, F10, Izbriši, ili tako nešto). Danas se računala prebrzo podižu da bi se ovaj proces mogao dogoditi pa to više nije ni opcija.

Najlakši način za pristup UEFI (BIOS) zaslonu na računalu sa sustavom Windows 10 je putem izbornika postavki. Nakon otvaranja izbornika idite na Kartica Ažuriranje i sigurnost i odaberite Oporavak u lijevom izborniku. Odaberi Ponovno pokreni sada pod, ispod Napredno pokretanje.

Ponovno pokreni sada

Nakon što se vaše računalo ponovno pokrene, vidjet ćete novi početni zaslon s opcijama izbornika. Odaberi Rješavanje problema a zatim kliknite na Napredne opcije. U sljedećem izborniku koji se pojavi odaberite Postavke UEFI firmvera a zatim kliknite na Ponovno pokrenite opet.

Napredne opcije

Dok se vaše računalo ponovno pokreće, pritisnite F1 ili F2 ovisno o tome što zaslon kaže za pokretanje UEFI (BIOS) načina.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar