Podržava li moja matična ploča NVMe?

13
Podržava li moja matična ploča NVMe?

Najlakši način da brzo utvrdite podržava li vaša matična ploča NVMe je samo otići na stranicu njegove trgovine prije kupnje. Trebali biste moći pronaći opis koje vrste SSD kartica podržava matična ploča. U idealnom slučaju, stranica će vam također reći koju vrstu NVMe veze podržava, je li M.2 ili PCIe.

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča NVMe?

Ako ste svoju matičnu ploču kupili u posljednjih 5 godina, vjerojatno ima podršku za NVMe. Najbolji način za provjeru bila bi stranica trgovine na kojoj je navedena matična ploča ili njezina stranica na web stranici proizvođača.

Ako stranica kaže da matična ploča ima podršku za PCIe onda definitivno podržava NVMe jer SATA diskovi ne rade s PCIe konektorima.

Da biste provjerili podržava li vaš M.2 utor NVMe ili SATA, morat ćete pogledati samu matičnu ploču. M.2 NVMe SSD-ovi imaju jedan utor sa strane u traci konektora na jednom kraju pogona. SATA M.2 SSD-ovi imaju dva utora na obje strane trake. Vaša matična ploča imat će odgovarajući utor s konektorom za karticu (ili konektorima za SATA) koji se ističu.

Možete dodati NVMe podršku na matičnu ploču

I dalje možete iskoristiti prednosti brzine dobivanja NVMe pogona čak i ako vaša matična ploča nema M.2 utor. Možete dobiti a PCI proširenje NVMe kartica s većine tehničkih web stranica i trgovine računalima.

Ekspanzioni pogon

Samo provjerite jeste li kupili ispravnu karticu za svoju matičnu ploču. Ovo se uključuje u vašu PCI traku baš kao i vaša grafička kartica i pretvara je u M.2 utor za vaš NVMe pogon.

Kako rade NVMe pogoni?

NVMe pogoni mogu doći s vrstom veze M.2 ili PCIe, što samo opisuje način na koji se spaja na vašu matičnu ploču i prenosi informacije. Više se tehnički naziva faktorom oblika. Morat ćete saznati koju vrstu veze podržava vaša matična ploča kako biste znali koju vrstu NVMe pogona kupiti.

PCIE veza

Neki NVMe pogoni se uklapaju u PCIe utor na matičnoj ploči i zasigurno postaje sve popularniji među potrošačima. Međutim, vrhunski PCIe NVMe SSD-ovi su još uvijek vrlo niša i uglavnom ih koriste velike korporacije za održavanje svojih poslužiteljskih mreža. Dakle, vjerojatno ćete gledati na nižu PCIe vezu ili, vjerojatnije, M.2 vezu.

Postoje različite generacije faktora oblika PCIe koji povećava komunikacijske trake koje koristi na matičnoj ploči. To jednostavno znači može brže prenositi podatke. Većina M.2 pogona koristi 2 – 4 komunikacijske trake.

Podržavaju li matične ploče i NVMe i SATA pogone?

Iako su obje vrste SSD-a, sve matične ploče podržavaju SATA diskove dok većina novijih općenito podržava i NVMe. Matična ploča može imati utore za NVMe i SATA pogone ili može imati podršku samo za jedan od njih.

Imajte na umu da to ne znači nužno da je vaš matična ploča podržava NVMe čak i ako ima M.2 utor. Utor još uvijek može nuditi podršku samo za M.2 SATA pogon tako da to što imate M.2 utor ne znači automatski da vaša matična ploča podržava NVMe.

Jedan M.2 ne može podržavati i NVMe pogon i SATA pogon jer ova dva nisu zamjenjiva. Vaša matična ploča može imati više M.2 utora, koji mogu prihvatiti obje vrste. Iako je mnogo češće da matična ploča podržava samo jedno ili drugo.

Matična ploča s M.2 utorom koji podržava NVMe obično će također podržavati SATA pogone koji se povezuju putem SATA kabela. Budući da oni ne zauzimaju isti prostor/utore na matičnoj ploči, nema potrebe za samo jednom vrstom pogona. To znači da vaša matična ploča vjerojatno može podržavati i NVMe i SATA, ali nećete nužno moći montirati oboje u M.2 utore.

Podržavaju li svi M.2 utori NVMe?

M.2 pogoni nisu samo NVMe pogoni, jer mogu doći u NVMe ili SATA verzijama. M.2 dio samo opisuje način na koji se vaš pogon pričvršćuje na matičnu ploču, a ne sam pogon.

Vaša matična ploča može imati M.2 utore samo za NVMe ili M.2 utore samo za SATA. Neke matične ploče imaju M.2 utore koji podržavaju oba, ostavljajući vam slobodu da odaberete onaj koji želite.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar