Podržava li moja matična ploča DDR5 RAM?

16
Podržava li moja matična ploča DDR5 RAM?

U najvjerojatnijem scenariju, matična ploča koju trenutno imate na računalu još ne podržava DDR5 RAM.

DDR5 je potpuno novi standard RAM-a koji je nastao vrlo nedavno. Proizvođači matičnih ploča trenutno su u procesu izbacivanja prve serije matičnih ploča koje podržavaju DDR5 RAM. Podrška za DDR5 trenutno je dostupna samo u nekoliko odabranih nadolazećih matičnih ploča s najnovijim Intelovim skupom čipova Z690.

Ako se pitate o podršci za DDR5 RAM, razumna je ideja naučiti o DDR5 standardu, što on podrazumijeva, odabiru hardvera koji će uključivati ​​i njegovom konačnom putu u mainstream.

Pogledajmo DDR5 standard i kada možete očekivati ​​da ćete na tržištu pronaći matične ploče koje podržavaju ovaj standard.

Sve o DDR5 RAM-u

DDR5 standard najavio je JEDEC 14. srpnja, početkom ove godine. Ova nova generacija donosi na stol nekoliko važnih poboljšanja, strukturnih i dizajnerskih promjena te arhitektonskih izazova.

Značajne promjene dizajna znače da će proizvođačima RAM modula, CPU-a i platformi te matičnih ploča trebati vremena da objave podršku i izađu s podržanim proizvodima.

Osnovne specifikacije

DDR5 memorija bi trebala podržavati a brzina prijenosa podataka do 8,4 Gbps propusnost memorije, za razliku od maksimalnih 3,2 Gbps za DDR4. Uz veću propusnost dolaze i veće brzine takta jer se DDR5 memorija može taktirati do nevjerovatnih 4,8 GHz.

Radni napon se smanjuje s 1,2 V na 1,1 V, a duljina memorije se udvostručuje od DDR4.

Promjene dizajna

ddr5 ram

Velika promjena u DDR5 standardu je činjenica da će sustav upravljanja potrošnjom energije sada biti smješten kao dio DIMM-a umjesto matične ploče.

Tipični DDR5 memorijski stick će zapravo sadržavati integrirani krug za upravljanje napajanjem od 12 V koji bi trebao poboljšati integritet signala, smanjiti šum signala i pružiti korisnicima detaljnije opcije upravljanja napajanjem putem BIOS-a.

Još jedna značajna promjena je da će svaki DDR5 DIMM imati dva kanala, svaki sa 40-bitnom širinom. Širina podataka ostaje ista kao i DDR4. Međutim, ova arhitektura kanala s dva neovisna kanala zasigurno omogućuje učinkovitiji pristup memoriji.

Podrška i putokaz

Možda će proći neko vrijeme dok se ne uhvatite u ruke matične ploče koja podržava DDR5. Proizvođači procjenjuju novi standard i osmišljavaju proizvode. Očekujte da će ovi proizvodi stići na police u sljedećih nekoliko mjeseci.

Intel je već obećao podršku za DDR5 za svoju nadolazeću liniju CPU-a Alder Lake, koja bi trebala biti objavljena kasnije ove godine. AMD ima svoju Zen 3+ platformu koja bi trebala biti objavljena, ali biste morali pričekati do lansiranja njegove nove Zen 4 linije 2022. da biste dobili podršku za DDR5. Do tada će se na tržište naći i DDR5 DIMM-ovi.

Što se tiče matičnih ploča, trenutno možete pronaći popise matičnih ploča koje koriste novu Intel Z690 platformu velikih proizvođača poput Asus i MSI. Ove matične ploče uskoro bi se trebale pojaviti na tržištu, a potom i ponude drugih proizvođača.

Ključni za poneti

Iako vaša trenutna matična ploča zasigurno ne podržava DDR5, možete kupiti platforme koje podržavaju DDR5 u bliskoj budućnosti kako proizvodi budu na policama i DDR5 memorija postaje lako dostupna.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar