Možete li koristiti DDR3 u DDR4 RAM utoru?

12
Možete li koristiti DDR3 u DDR4 RAM utoru?

Sav RAM nije isti i DDR3 i DDR4 se ne mogu koristiti naizmjenično. Ne možete umetnuti DDR3 RAM stick u DDR4 utor jer nije kompatibilan unatrag.

Štap neće stati u utor i, čak i ako ga nekako zaglavite unutra, vaša matična ploča neće prepoznati format. Koristite samo verziju RAM-a koju podržava vaša matična ploča kako biste bili sigurni da ništa ne pokvarite.

Što se događa ako stavite DDR3 u DDR4 utor?

Prvo, bio bih iznenađen da ste uspjeli ubaciti svoju DDR3 RAM memoriju u svoj DDR4 utor. Dvije vrste štapića ne izgledaju potpuno isto i ne uklapaju se u iste utore.

DDR4 ima više pinova sa 288 u odnosu na DDR3 sa 240 pinovas. RAM stickovi također imaju mali usjek među iglama gdje se uklapaju u odgovarajući klin u utoru na matičnoj ploči. Oni su također poznati kao ključevi, na istom mjestu. Urez na DDR3 stickovima je bliže bočnoj strani sticka, dok je s DDR4 više u sredini.

Uz sve to, DDR4 je i blago zakrivljen, s tim da sredina strši nešto više u stranu od krajeva. DDR4 utor na vašoj matičnoj ploči je sličnog oblika kako bi se prilagodio toj krivulji. Dakle, bez obzira na to s koje strane gledate, DDR3 RAM ne može stati u DDR4 utor ili obrnuto.

Čak i ako ste ga nekako uspjeli unijeti tamo, matične ploče općenito nisu napravljene da prepoznaju i DDR3 i DDR4 format. Dakle, gurnuli biste svoj RAM stick u utor gdje ne stane bez ikakvog učinka. Osim što ste fizički oštetili matičnu ploču i RAM, također biste mogli dodatno oštetiti hardver ako pokušate uključiti računalo.

Može li matična ploča podržavati DDR3 i DDR4 RAM u isto vrijeme?

Vjerojatno nećete moći pronaći matičnu ploču koja podržava i DDR3 i DDR4. Iako postoje rijetke matične ploče koje podržavaju oboje, većina matičnih ploča radi samo s jednim ili drugim. Dakle, ako imate štapove obje vrste RAM-a, nećete ih moći kombinirati.

Neke od poznatijih kombiniranih ili dvostrukih matičnih ploča koje podržavaju obje su:

  • Intel Skylake LGA1551
  • Biostar Hi-Fi serije H170Z3 i H150Z5
  • Asrock B150M Combo-G

Međutim, umjesto da svojim postavkama date povećanje performansi u bilo kojem smislu te riječi, nema stvarne koristi od korištenja obje vrste RAM-a. Barem, to mogu vidjeti. Budući da matične ploče koje podržavaju oboje, poput Biostarove Hi-Fi serije, obično tjeraju da se prebacujete između jedne ili druge.

Biostar Hi-Fi serija H170Z3
Biostar Hi-Fi serija H170Z3

To znaci ne koristite oboje u isto vrijeme. To uvelike umanjuje vaše mogućnosti u usporedbi s korištenjem više RAM-a iste vrste. Korištenje 2 štapa DDR3 ili 2 štapa DDR4 mnogo je manje učinkovito od korištenja 4 štapa bilo kojeg od njih. Osim toga, budući da su tako rijetke, cijena ovih matičnih ploča jednostavno ne opravdava kupnju više iste RAM-a.

Provjerite prodajnu stranicu svoje matične ploče ili stranicu modela na web-mjestu proizvođača da vidite koju verziju podržava. Web stranica treba jasno navesti podržava li matična ploča ili DDR3 ili DDR4 RAM. Ne morate koristiti istu veličinu RAM-a jer nije važno kombinirate li stickove od 8Gb i 16Gb, sve dok su iste vrste RAM-a.

Koja je razlika između DDR3 i DDR4 RAM-a?

DDR3 i DDR4

Random Access Memory (RAM) je kratkoročna memorija vašeg računala. Vaš RAM je odgovoran za pohranjivanje informacija kojima vaš CPU može brzo pristupiti kad god zatreba za program koji trenutno koristite. Procesorima je potrebno puno duže da pročitaju ili prenesu informacije na i s vaših tvrdih diskova, ali imaju puno više prostora.

Kao što sam ranije spomenuo, DDR3 i DDR4 RAM fizički izgledaju drugačije. Međutim, to nije jedina razlika. DDR4 je sljedeća generacija DDR memorije koja koristi ažurirani protokol sučelja koji omogućuje veću propusnost i manju razliku u kašnjenju. U biti, to znači DDR4 može brže čitati i pisati informacije uz veći maksimalni kapacitet pohrane.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar