Matična ploča ne dobiva napajanje ili se neće uključiti? [Fix]

29
Matična ploča ne dobiva napajanje ili se neće uključiti? [Fix]

Mnogi problemi s matičnom pločom proizlaze iz hardverske nekompatibilnosti i zastarjelog firmvera. Uvijek ažurirajte svoj BIOS/UEFI, resetirajte CMOS bateriju i provjerite svoju snagu PSU u odnosu na zahtjeve za napajanjem vaše matične ploče i procesora. Poduzimanjem ovih koraka riješit ćete mnoge probleme koji sprječavaju uključivanje vaše matične ploče.

Kako mogu otkloniti probleme s matičnom pločom?

Matična ploča ima nekoliko ugrađenih dijagnostičkih sustava. Jedan od ključnih dijagnostičkih alata je Samotestiranje pri uključivanju (POST). U POST-u matična ploča generira dvoznamenkasti POST kod ako postoji hardverski problem tijekom procesa pokretanja (npr. greška pri inicijalizaciji memorije povezana s vašim uređajem za pohranu ili RAM-om).

Probleme s matičnom pločom možete otkloniti provjeravanjem POST koda instaliranjem POST testne kartice u PCI-e utor ili gledanjem heksadecimalnog zaslona na matičnoj ploči ako ga ima.

Dijagnostička kartica analizatora matične ploče
Dijagnostička kartica analizatora matične ploče

Alternativno, mnogi sustavi također imaju zvučni sustav koji obavlja istu funkciju. Kroz niz dugi i kratki zvučni signali, bit ćete upozoreni na probleme s kojima se vaša matična ploča susreće u procesu pokretanja.

Na primjer, dva kratka zvučna signala ili broj 26 može značiti da video kartica nije pročitana. U tom slučaju ponovno pokrenite pridruženu komponentu (npr. GPU) kao prvi korak u rješavanju problema.

važno, POST i zvučni kodovi ovise o proizvođaču. Identificirajte proizvođača svoje matične ploče i posjetite njegovu web stranicu. Tamo ćete moći pronaći kopiju priručnika svoje matične ploče koji će pružiti dodatne pojedinosti o POST kodovima i zvučnim signalima. Također možete izravno kontaktirati svog proizvođača kako biste dobili ove informacije.

Kako popraviti matičnu ploču koja se ne uključuje

Komponentna sjedala

Jedan od glavnih razloga zašto se vaša matična ploča ne uključuje je zbog nepravilno instalirane komponente. Vizualno provjerite svoj hardver i periferne uređaje kako biste bili sigurni da je svaki uređaj ravnomjerno smješten na matičnoj ploči. Neispravno postavljena komponenta može uzrokovati neuspjeh procesa pokretanja.

Sjedeće komponente

Igle i utori procesora trebaju biti poravnati s matičnom pločom, a hladnjak procesora također treba biti čvrsto pričvršćen. Video kartica bi trebala biti ravnomjerno postavljena preko PCI-e utora na matičnoj ploči. Osim toga, oba krila RAM utora trebala bi ravnomjerno škljocnuti preko svake memorijske kartice.

Matična ploča ne dobiva napajanje

Ako imate neispravan ili nedovoljno napajan PSU, vaša matična ploča neće dobiti nikakvu struju što može uzrokovati da se matična ploča neće uključiti. Provjerite svoje veze. Matična ploča je spojena na PSU preko 20 ili 24-pinskog konektora, dok je CPU spojen preko 4 ili 8-pinskog konektora. Provjerite jesu li ti spojevi čisti, čvrsti i pravilno postavljeni.

Možete provjeriti web-mjesto svog proizvođača kako biste provjerili je li vaš PSU ocijenjen za potrošnju energije vaše matične ploče i CPU-a. Osim toga, da biste isključili probleme s kompatibilnošću, možete koristiti i a hardverski uslužni program kako biste provjerili potrošnju snage vašeg sustava u odnosu na ocjenu vašeg PSU-a.

Kratki spojevi

Matična ploča je vrlo osjetljiva hardverska komponenta. Čak i lagani dodir vaše matične ploče na kućište uređaja može dovesti do kratkog spoja. Ispadanje kondenzatora, kratki spojevi, neuspjeh pri pokretanju i slučajni padovi su svi pokazatelji da bi vaša matična ploča mogla biti u kontaktu s metalnom površinom kao što je zid kućišta.

Kako biste izbjegli ove probleme, pobrinite se da vaš matična ploča je smještena najmanje četvrt inča od metalnih predmeta poput kućišta vašeg računala. Odvojci za ploču trebali bi doći s vašim kućištem ili matičnom pločom, inače su spremni dostupno online. Također, pazite da nijedan dio matične ploče nije savijen prema zidovima kućišta i da su unutarnje žice u potpunosti zaštićene gumenim ili plastičnim premazom.

Nema naredbe za pokretanje

Ponekad će se upaliti žaruljica napajanja na matičnoj ploči, ali nećete moći pokrenuti računalo. Jedan od razloga zašto bi se to moglo dogoditi je taj što matična ploča ne prima signal iz kućišta za pokretanje slijeda pokretanja kada pritisnete gumb za uključivanje.

Ako se to dogodi, provjerite možete li pokrenuti svoje računalo izravno s matične ploče. Ako vaša matična ploča ima ugrađeni gumb za napajanje, pritisnite ga da vidite hoće li se vaše računalo uključiti. U suprotnom ćete morati spojiti dva zaglavlja prekidača za napajanje s metalnim predmetom (npr. glavom odvijača).

Ova zaglavlja bit će označena kao PWR_SR + i . Uklonite sve žice spojene na ove pinove i provjerite je li PSU spojen na matičnu ploču i CPU. Ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju ovih zaglavlja, možete pogledati priručnik svog proizvođača koji se može preuzeti za njihovu web stranicu.

Skoči Pokrenite svoje računalo

Ako se vaše računalo pokrene, onda vaša matična ploča radi ispravno. Problem s pokretanjem vašeg računala može biti u žičanim priključcima na zaglavljima prekidača za napajanje ili u gumbu za napajanje na kućištu. Provjerite žice kako biste bili sigurni da su dobro spojeni i potpuno izolirani. Također, provjerite radi li gumb za napajanje kućišta ispravno. Zamijenite sve neispravne dijelove po potrebi.

Ako vaše računalo ne započne proces podizanja sustava, može doći do kvarova drugih komponenti i problema s konektorom. Nastavite s drugim koracima za otklanjanje pogrešaka u ovom članku kako biste dodatno izolirali problem.

Problemi s hardverskom nekompatibilnošću

Novi hardver nije uvijek unatrag kompatibilan sa starijim firmverom. Ako pokušavate instalirati novi hardver, jedan od razloga zašto se vaša nova matična ploča možda ne uključuje, prolazi kroz POST ili pokreće proces pokretanja jest taj što je vaša BIOS/UEFI verzija možda zastarjela.

Najnoviju verziju svog firmware-a možete pronaći na web-mjestu proizvođača. Preuzmite i instalirajte ovu verziju nakon ponovne instalacije starog hardvera i ponovnog podizanja sustava. Sada ponovno instalirajte svoj novi hardver. Ovo bi trebalo riješiti vaše probleme s kompatibilnošću.

CMOS baterija

Vaša CMOS baterija je još jedan krivac za probleme s matičnom pločom i podizanjem sustava. Poništavanje vaše CMOS baterije osvježit će vašu konfiguraciju pokretanja, čime ćete eliminirati probleme s konfiguracijom s novim hardverom.

Za brisanje postavki pokretanja i resetiranje konfiguracije pokretanja, prvo uklonite CMOS bateriju na oko 30 sekundi i ponovno umetnite staru bateriju ili je zamijenite novom.

Alternativno, nakon što isključite računalo i isključite napajanje, držite gumb za brisanje/resetiranje u kućištu 5-10 sekundi. Ponovno pokrenite sustav i uđite u BIOS izbornik da ažurirate svoje postavke.

Zaključak

Uvijek se obratite proizvođaču uređaja ako mislite da je vaša matična ploča neispravna. Proizvođač uređaja može pružiti dodatne korake za otklanjanje pogrešaka i/ili zamijeniti vašu matičnu ploču ako je potrebno.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar