Kako testirati matičnu ploču

69
Kako testirati matičnu ploču

U mojih 30 godina iskustva kao računalni tehničar, matična ploča je jedna od najzahtjevnijih komponenti za dijagnosticiranje zbog broja komponenti povezanih s njom.

Ako matična ploča pokvari, mogli biste imati plave ekrane, zamrzavanje, zvučne signale, nemogućnost otkrivanja USB pogona i drugog hardvera i još mnogo toga. Ovaj vodič će vas naučiti kako testirati matičnu ploču pomoću multimetra prije instaliranja drugih dijelova računala.

Neophodni alati

Za dovršetak dijagnostičkog testiranja matične ploče trebat će vam sljedeći alati.

Kako testirati matičnu ploču

Prije nego što stavite svoju potpuno novu matičnu ploču u kućište, morate POST (samo-testiranje) matične ploče kako biste provjerili radi li i da niste dobili matičnu ploču koja je DOA (mrtav po dolasku).

Evo kako možete testirati da li matična ploča radi ili ne.

 • Postavite matičnu ploču na a ravna, nevodljiva površina kao što je drveni stol.
 • Instalirajte procesor i primijenite termalna pasta.
 • Pričvrstite CPU hladnjak i spojite ga na matičnu ploču.
 • Mjesto barem jedan RAM modul u utor s oznakom (DIMM 1).
 • Spojite GPU na matičnu ploču i po potrebi spojite potrebni konektor za napajanje. Pročitajte priručnik za GPU da biste provjerili.
 • Priključite ATX 24-pinski konektor od PSU-a (Napajanje) u matičnu ploču.
 • Spojite monitor na HDMI priključak na bočnoj strani ploče za ugrađenu grafiku ili na GPU ako je to vaš primarni zaslon.
 • Uključite PSU kabel za napajanje u prenaponsku zaštitu ili zidnu utičnicu.
 • Da biste uključili računalo, koristite kratkospojnik prekidača za napajanje, ili ako ga nemate na raspolaganju, možete čak koristite odvijač da dovršite strujni krug prikazan gore.
Pinovi napajanja matične ploče
 • Nakon što potvrdite uspješan POST, isključite računalo okretanjem prekidača koji se nalazi na izvoru napajanja natrag u položaj isključeno.

Ako se računalo podiže na BIOS, spremni ste. Isključite sve i instalirajte matičnu ploču u svoje kućište i instalirajte sve kao i obično. Ako se vaša matična ploča nije objavila, ponovite korake, a ako i dalje ne uspije, kontaktirajte proizvođača matične ploče i zatražite RMA za nabavu nove matične ploče.

Kako dijagnosticirati kvarove matične ploče

raspored matične ploče

Matične ploče mogu biti jedna od najtvrdokornijih komponenti za dijagnosticiranje zbog velikog broja sićušnih dijelova koji su ugrađeni u njih. Prema mom iskustvu, kada matične ploče pokvare, obično se neće pokrenuti, uključiti ili bilo što drugo. Sljedeći koraci mogu vam pomoći suziti simptome.

 • The Samotestiranje pri uključivanju ili (POST) se događa svaki put kada uključite računalo. Ako vaše računalo radi normalno, trebali biste nastaviti s pokretanjem. Ako ne možete dovršiti POST, prijeđite na sljedeći korak.
 • Provjerite je li vaša matična ploča ne kratki spoj van na vaš slučaj. Provjerite jeste li ispravno postavili vijke za uporište na svim ispravnim mjestima vijaka unutar kućišta.
 • Provjerite svoj sustav moguće pregrijavanje. Otvorite kućište i provjerite da nema prašine koja prekriva ventilatore, komponente i matičnu ploču. Ako je tako, za čišćenje upotrijebite limenku komprimiranog zraka koju možete pronaći u lokalnoj trgovini.
 • Slušajte za zvučni kodovi prilikom podizanja računala. Ovi zvučni kodovi pomoći će vam da identificirate neispravnu komponentu ili problem. Za popis zvučnih kodova i što oni znače, Idi tamo.
 • Koristiti BIOS da biste provjerili ima li ažuriranja, preuzmite ih i instalirajte. Ako ažuriranja nisu dostupna, vratite ili resetirajte BIOS da biste vratili sve postavke na zadane i ponovno pokrenite računalo.
 • Ako još uvijek ne mogu pristupiti BIOS-u jer se vaše računalo stalno ponovno pokreće, Zamijenite CMOS bateriju. Ako vaše računalo nastavi u BIOS-u nakon zamjene baterije, problemi s matičnom pločom trebali bi prestati. Ali ako ne učine, nastavite s dijagnozom.
 • Na kraju uklonite sve komponente osim CPU-a, ventilatora za hlađenje procesora i RAM-a. Ako se vaša matična ploča pokreće i POST-ovi, morat ćete dodavati jedan po jedan komad hardvera dok ne pronađete neispravnu komponentu.

Kako testirati matičnu ploču multimetrom

Multimetar_matična ploča

Ako ne možete dijagnosticirati svoju matičnu ploču prema gore navedenim koracima, vrijeme je za to koristite multimetar. Možete ga kupiti u lokalnoj trgovini hardvera ili dalje Amazon. Ovaj se na Amazonu prodaje za manje od 13 dolara i radi odlično.

Ako imate multimetar, tada ćete moći lako otkriti probleme s matičnom pločom. Čak i ako nikada niste koristili multimetar u prošlosti, provest ću vas korak po korak kako testirati svoju matičnu ploču na kvar komponenti.

Kako provjeriti izmjenični napon

Prva stvar koju želite potražiti s multimetrom je a kratki spoj. To su uobičajeni problemi i mogu se dogoditi kada može doći do skoka struje. U nastavku ćemo provjeriti AC napon matične ploče.

 • Isključiti računalo i odspojite sve kabele.
 • Pričekajte oko 10 minuta tako da se sve ohladi i nema naboj.
 • Postavite multimetar na najnižu postavku. (0,1) ili 200 (OHMS) otpor.
 • Dovedite mjerač na 0 dodirujući oba kabela zajedno, dodirnite kućište kako biste bili sigurni da ćete i dalje dobiti a 0.
 • Otvorite svoje računalo i pronađite ATX konektor za napajanje na matičnoj ploči i uklonite ga.
 • Dotaknite crveni kabel na uzemljenje priključka za napajanje (bilo koje crne žice) dok dodirujete crni kabel na kućištu. I dalje biste trebali imati a 0 čitanje.
 • Držite crni kabel na kućištu, a crvenim kabelom provjerite sve obojene žice. Provjerite je li svaki od napona ispravan u skladu s pinoutom u nastavku. Ako je napon malo veći, u redu je. Ako je ispod, postoji problem.
24-pin-ATX-karta
Standardni 24-pinski ATX raspored pinova
 • Sljedeći, izvadite matičnu ploču iz kućišta i pogledajte sliku izgleda ili ovo ATX 24-pinski grafikon da biste pronašli PIN-ove. Koristeći crvenu elektrodu, testirajte svako od sljedećeg: (3,5,7,15,17,18 i 19) mora imati 0 čitanje. Sve ostalo ukazuje na loš PSU konektor.
 • Posljednji test će od vas zahtijevati uklonite ATX adapter za napajanje i CPU s matične ploče. Testirajte iste ATX pinove koji se nalaze na matičnoj ploči. Bilo koje čitanje osim 0 sredstva postoji problem s konektorom matične ploče.

Kako provjeriti istosmjerni napon

Multimetar
Multimetar

Provjeriti DC naponi, slijedite dolje navedene korake. Ovdje se koraci malo razlikuju od izmjeničnih napona.

 • Morat ćete spojiti 24-pinski ATX kabel na matičnu ploču, a zatim priključiti PSU u zidnu utičnicu.
 • Promijenite postavku multimetra na 20V DC.
 • Upotrijebite crne vodove da ispitate konektor na stražnjoj strani dodirujući 17, 18 i 19 pinove.
 • Crveni vod treba ispitati pin 9 (trebalo bi čitati 5V), a zatim pin 16 (treba čitati između 3-5V).
 • Sada uključite računalo; ako očitanja padnu na 0, to je super. Ako ne, morat ćete zamijeniti matičnu ploču.
 • Ponovno upotrijebite crveni kabel i provjerite pin 8. Trebao bi očitati nešto više od 2,5 V. Pritisnite gumb za resetiranje vašeg računala i provjerite padaju li očitanja na 0 a zatim natrag gore. Ako ne, matičnu ploču treba zamijeniti.

Ako ste otkrili da je matična ploča pokvarila, ne pokušavaj popraviti to na svoju ruku. Čak i ako je popravak uspješan, nepravilna regulacija napona mogla bi uništiti sve u vašem računalu. Uvijek je bolje da iskusan elektroničar popravi matičnu ploču ili zamijenite ga nego se usuditi sami popraviti.

Kako testirati RAM utore na matičnoj ploči

24-pinski ATX konektor
 • Dok je računalo isključeno, pažljivo ispitajte stražnjoj strani konektora koristeći crni olovo. Trebao bi biti u kontaktu s jednim od negativnih iglica 15,17,18 ili 19, registrirajući 0 napon.
 • Upotrijebite crveni kabel za sondu i provjerite sljedeće igle: Pin 16 (zelene boje) očitava između 3-5 volti i Pin 9 (ljubičasta boja) očitavanje 5 volti.
 • Sada pokrenite računalo. Pin 16 (zelena boja) trebao bi se spustiti na 0 volti. Ako nije, to je pokazatelj a neispravan prekidač. (Isključite računalo)
 • Konačno, upotrijebite crveni vod na Pin 8 (siva boja) treba čitati 5 volti. Pokrenite računalo i pritisnite gumb za resetiranje; sada će napon pasti na 0 volti, a zatim se vratite na 5 volti. Ako ne, ovo je dobar pokazatelj da imate a neispravan RAM slot, i trebat će vam nova matična ploča.

Često postavljana pitanja

Kako testirati matičnu ploču bez procesora?

Ne morate imati CPU da biste provjerili radi li matična ploča i napaja povezane komponente kao što su ventilatori kućišta i RGB osvjetljenje. Znam jer sam to učinio u brojnim prilikama.

Kako testirati kondenzator na matičnoj ploči?

Nažalost, ne postoji način testiranja kondenzatora na matičnoj ploči bez njega uklanjanje samog kondenzatora. Međutim, možete vizualno pregledati svaki kondenzator za hrđu, pukotine, curenje ili izbočine i to će vam dati dobru ideju da je kondenzator oštećen.

Može li se matična ploča popraviti?

Matična ploča može biti popravljena od strane iskusnih elektrotehničara u mnogim slučajevima i još uvijek može biti jeftinija od zamjene ako se radi o starijem računalu. Ako morate kupiti novu matičnu ploču, možda ćete morati zamijeniti i CPU i RAM.

Isplati li se zamjena matične ploče?

Činjenica da je matična ploča odgovorna distribuciju kontroliranih količina struje kroz računalo i njegove periferne uređaje čini to vrlo vrijednim. Neispravna matična ploča mogla bi uzrokovati udare struje koji bi potencijalno mogli uništiti vaš RAM, GPU, CPU itd.

Što se događa ako je moja matična ploča oštećena?

Ako ste upravo kupili matičnu ploču i bila je oštećena kada ste je otvorili ili tijekom instalacije, trebala bi biti pod jamstvom proizvođača. Morat ćete nazvati proizvođača i zatražiti RMA (Ovlaštenje za povrat robe).

Ako matičnu ploču imate već duže vrijeme i ona je izvan jamstvenog roka, morat ćete kupiti novu.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar