Kako sami zamijeniti modem

14
Kako sami zamijeniti modem

Naplaćuje li vam vaš ISP visoku naknadu za vaš modem za najam? Osjećate li da vaš modem stalno upada u probleme? Je li vam se internetska izvedba pogoršala u posljednjih nekoliko tjedana? Je li vaš ISP nedavno nadogradio vaš plan?

Uobičajeno pitanje koje sažima sve to je kako zamijeniti modem. Većina korisnika interneta strahuje od promjene modema jer osjećaju da bi mogli nešto pokvariti. I možda su točni.

Što ako se vaš novi modem ne vrati na mrežu nakon što ga uključite? Možda ste uzrokovali nestanak interneta u svom domu. Također, ako kupite bilo koji nasumični uređaj putem interneta, možda neće raditi niti s vašim trenutnim ISP-om. Pročitajte sljedeće korake kako biste saznali kako možete zamijeniti modem na najsigurniji mogući način.

Kako zamijeniti modem?

Zamijenite Comcast modem

Kako zamijeniti modem iz Comcasta
 1. Kupi a kompatibilan uređaj službeno podržan od Comcasta.
 2. Aktivirajte svoj novi modem jednom od sljedećih metoda.
  • Samoaktivacija
  • Nazovite korisničku službu ako naiđete na probleme
   • Zabilježite Mac adresa u svom novom uređaju. Sastoji se od brojeva i znakova i formata je xx‑xx‑xx‑xx‑xx‑xx. Može biti na pakiranju ili na naljepnici na samom uređaju.
   • Zabilježite svoje uređaj serijski broj. U pravilu bi trebao biti na uređaju pored mac adrese.
   • Birajte kupac servis broj dostupno na web stranici Comcasta.
   • Recite predstavniku da svoj Comcast modem želite zamijeniti svojim uređajem.
   • Dajte im MAC adresa i serijski broj.
   • Nakon što mogu poslati signal, vodit će vas kroz postavljanje ostatak procesa aktivacije.
 3. Povežite svoj kućni uređaj(s) povezivanjem na 5G mrežu ako je podržana. Stariji uređaji moraju biti povezani samo na 2.4G mreže.
 4. Vratite stari modem ako se iznajmljuje prije isteka grejs perioda. Offline uređaje Comcast evidentira kao nestale i mogu vam ih naplatiti nakon isteka razdoblja odgode.
 5. Možda ćete morati posjetite ih na njihovom mjesto da znate kako možete vratiti svoj uređaj na mreži. Pronađite Xfinity pohraniti u vašem području. Odlučite najbolje vrijeme za vraćanje uređaja u trgovinu tijekom radnog vremena. Pobrinite se da dobijete a potvrda o povratu.

Zamijenite DSL modem

DSL-modem

DSL ili digitalna pretplatnička linija koristi telefonske žice za internetsku vezu. Prednost DSL linije je namjenski žičani prijenos. Ali, ako je vaša kuća daleko od distribucijske točke, tada ćete imati sporije veze. Potreban vam je DSL modem koji može povećati snagu podatkovnog signala za vaše kućne uređaje.

Potražite uređaj kompatibilan s ISP-om

Prvi, provjerite podržava li vaš ISP zamjena. Neki ISP-ovi mogu dati popis uređaja koji su kompatibilni s njihovom mrežom. Drugi ISP-ovi mogu preporučiti određene modele za vrstu paketa na koji ste pretplaćeni. U svakom slučaju, uzmite a prije kupovine pogledaj njihovu web stranicu uređaj na mreži. Možda ćete čak dobiti neke odgovore na forumima vašeg ISP-a.

Instalirajte svoj novi modem

Vaš novi DSL modem obično dolazi s a popis uputa. Budući da tražite samo nadogradnju, proces instalacije trebao bi biti jednostavan. Počnite od zamjenu postojećih kablova na novom. Neki stariji DSL modemi trebaju otvoriti stražnji poklopac kako biste uklonili kabelsku utičnicu. Nakon uklanjanja, priključite ga u svoj novi modem i slijedite ostale upute za postavljanje.

Povežite svoj kućni uređaj

Povežite svoj kućni uređaj

Nakon što je internet postavljen, povežite svoj kućni uređaj pomoću lozinku koju je dao vaš ISP. Ako vaš novi DSL modem ima ethernet portove, provjerite jesu li i oni dostupni.

Zamijenite kabelski modem

Kabelski modem koristi specifikaciju sučelja za prijenos podataka preko kabela (DOCSIS) standard. Najnovija verzija je 4.0 i kompatibilna je unatrag. Promjena kabelskih modema jednostavan je zadatak i traje manje od 10 minuta.

Provjerite DOCSIS Standard

Provjerite DOCSIS Standard

Većina novijih uređaja dolazi sa standardom DOCSIS 3.1 i kompatibilni su unatrag. DOCSIS 4.0 uređaji su u razvoju i bit će objavljen u ne tako dalekoj budućnosti. Trebaš provjerite kod svog kabelskog davatelja usluga na kojem DOCSIS standardu trenutno koriste.

Kao individualnom korisniku, lakše je brzo nadograditi na novije standarde. No, velika korporacija poput kabelske tvrtke ih možda još nije usvojila. Stoga morate biti sigurni da ste vi i kabelska tvrtka na istoj stranici standarda DOCSIS.

Noviji standardi koštaju više od prethodnih. Dakle, da biste uštedjeli novac, trebali biste kupiti uređaja koji rade za vaš plan. Na primjer, ako je vaš plan 500 Mbps ili manje, možete se snaći s DOCSIS 3.0 modemom.

Traži kompatibilan kabelski modem

Potražite uključen kompatibilni kabelski modem maloprodajne web stranice. Proizvodi se razlikuju ovisno o vrsti internetskog plana koji koristite. Na primjer, ako ste pretplaćeni na plan od 150 Mbps, morate pronaći modem s brzinom od najmanje 200 Mbps.

Također, ako vaš ISP nadogradi svoj plan kako bi vam omogućio veće brzine, vaš će uređaj postati zastario. Tako, uvijek idite na najveći kapacitet performansi dopušteno vašim proračunom kad god je to moguće.

Uklonite koaksijalni kabel

Na stražnjoj strani starog kabelskog modema trebali biste vidjeti koaksijalni konektor i koaksijalni kabel spojen na njega. Rukom odmotajte vijak i uklonite ga iz konektora. Kada završite, unesite svoj novi kabelski modem i priključite ga na sličan način.

Slijedite njegove upute za postavljanje

Slijedite njegove upute za postavljanje

Ako novi modem ima Ethernet priključak, slijedite ove korake.

 • Priključite jedan kraj ethernet porta na modem, a drugi kraj na računalo.
 • Otvorite preglednik na računalu i idite na 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 da biste došli do administratorske stranice usmjerivača ili kako je navedeno u njegovoj Upute za uporabu.
 • Provjerite naljepnicu vašeg novog modema za korisničko ime i lozinku. Unesite ga i pritisnite Enter.
 • Ići automatsko postavljanje i slijedite ostale smjernice da biste ga pokrenuli.

Ako novi modem nema ethernet priključak, možete provjeriti upute koje ste dobili uz njega kako ga aktivirati. Ili, nazovite tehničku podršku svog kabelskog davatelja usluga i neka vam aktiviraju modem.

Zamijenite Spectrum modem

Kako zamijeniti modem iz Spectruma

Zatražite zamjenu spektra online

Ako želite zamijeniti Spectrum modem novijim modelom, morate to učiniti kontaktirajte Spectrum preko njihovih portal.

Kupite svoj modem

Ako želite kupiti svoj modem, provjerite provjeriti njihovu popis kompatibilnosti. Veza sadrži popis podržanih uređaja od strane Spectruma. Trebaš zna se koja brzina na koji ste pretplaćeni na Spectrum prije kupnje kompatibilnog modema.

Aktivirajte svoj novi modem

Za aktivaciju su vam potrebni sljedeći podaci: vaš Spectrum račun, telefonski broj, pristup e-pošti, sigurnosni kod, MAC adresa novog modema. Zatim aktivirajte svoj modem putem interneta stranica s uputama.

Vratite ili odložite svoj stari modem

Spectrum vam omogućuje da odložite bilo koji od njihovih modema posjetom Spectrumovoj trgovini. Općenito, trebali biste zamijeniti ili nadograditi modem ako je stariji od šest godina. Za modeme koji su traženi na mreži, oni šalju a naljepnica za povrat tako da stare modeme možete vratiti poštom.

Često postavljana pitanja

Koliko često trebam mijenjati modem?

Poznato je da su modemi izdržljivi uređaji. Traju nekoliko godina i jednako dobro rade u normalnim radnim uvjetima. No, brzina interneta tijekom godina znatno nadmašuje kapacitete uređaja.

Vaš ISP nadograđuje svoje internetske planove većom propusnošću kako tehnologija postaje jeftinija. Dakle, tvoj modem može postati zastario vrlo brzo ako ga ne mijenjate često.

Neki modemi će možda čak morati biti zamijenjeni zbog kvara hardvera. Opće pravilo je da mijenjajte modem svakih 2-5 godina. Ali, ako kupite modem s vrlo visokog kapaciteta, možda ćete ga čak moći nastaviti koristiti i do deset godina.

Ako je vaš ISP nadogradio na brži plan, kontaktirajte tim za tehničku podršku. Oni će za vas potvrditi može li vaš trenutni uređaj u potpunosti iskoristiti prednosti novijih planova.

Može li usmjerivač zamijeniti modem?

Može li usmjerivač zamijeniti modem

Ruter i modem su različitih uređaja izgrađen za vrlo različite namjene. Modem povezuje vašu kućnu mrežu s internetom. Usmjerivač upravlja vašim kućnim prometom povezujući vaše mrežne uređaje.

Modem šalje i prima signal od vašeg ISP-a i prosljeđuje ga usmjerivaču. Usmjerivač djeluje kao posrednik između modema i uređaja povezanih s internetom. Dakle, usmjerivač ni na koji način ne može zamijeniti modem.

Mnogi moderni uređaji danas dolaze s mogućnostima usmjerivača i modema. Još uvijek možete kupiti namjensku jedinicu za svaku. No, većina korisnika interneta radije kupuje samo jedan uređaj za svoju kućnu mrežu. Ovi kombinirani uređaji rade kao modem prenoseći informacije iz vaše kućne mreže.

I omogućuju vam povezivanje kućnih uređaja konfiguriranjem Wi-Fi ili žičanih veza. Stoga svoj solo modem možete zamijeniti usmjerivačem ako ima ugrađene mogućnosti modema.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar