Kako provjeriti je li datoteka sigurna za preuzimanje

10
Kako provjeriti je li datoteka sigurna za preuzimanje

Preuzimanje datoteka uvijek je rizičan posao. Ako ne budete oprezni, mogli biste uništiti svoje računalo prilikom preuzimanja.

Internet ima mnogo web stranica koje tvrde da imaju ispravnu datoteku. Većinu vremena morate otvoriti datoteku kako biste potvrdili da je datoteka sigurna. A do tada će možda biti prekasno da zaštitite svoje računalo od zlonamjernog softvera i virusnih programa.

Izbjegavajte preuzimanje sa sumnjivih web-mjesta

Ovo je jednostavno. Preuzimanja s sumnjivih web-mjesta ili aplikacija trećih strana koja se čine sumnjivima treba izbjegavati po svaku cijenu. Preuzimanja ovih strana mogu sadržavati dodatne datoteke koje nesvjesno instaliraju zlonamjerni softver na vaše sustave. Evo nekih izvora koje biste trebali izbjegavati:

Skočni prozori i preusmjeravanja

Zamislite da kliknete vezu za preuzimanje i pojavi se skočni prozor. Skočni prozor ima još jedan gumb za preuzimanje koji želi da pritisnete. Ako kliknete na njega, hoće odvesti vas na drugu web stranicu i natjerati vas da preuzmete od tamo.

Ova vrsta scenarija je uobičajena na mnogim web stranicama. The skočni prozor može vas odvesti na sumnjivu web stranicu gdje preuzimanje datoteka dovodi vaše računalo u opasnost. Ako se pojavi skočni prozor, najbolje je odmah ga zatvoriti i pokušati ponovno.

Dobar pristup je korištenje blokatora skočnih prozora. No neke web-lokacije preferiraju otvaranje skočnih prozora za preuzimanja prema dizajnu. u tim slučajevima, provjeri adresu skočne trake kako biste bili sigurni da je ista kao domena stranice za preuzimanje.

Izbjegavajte preuzimanje torenta

Torrents je vrlo popularna P2P web stranica za dijeljenje datoteka. Obično su datoteke koje se nalaze na torrent stranicama zaštićene autorskim pravima ili komercijalni materijal. Većinu njih osigurava anonimni izvori i ne može se reći da li je datoteka je neovlaštena.

Aplikacije preuzete s torrenta mogu ili ne moraju biti aplikacije koje želite. Nema poticaja za pružanje prave datoteke za preuzimanje kao torrent. Možda preuzimate zlonamjerni program ili virus na svoje računalo.

Osim s pravnog aspekta, torrenti su vrlo nesigurni za preuzimanje datoteka. Trebali biste izbjegavati preuzimanje torrenta od nepoznatih korisnika. Da biste potvrdili da je datoteka sigurna, morate je preuzeti s poznatog, pouzdanog izvora.

Koristite HTTPS preko HTTP-a

https-veza

HyperText Transfer Protocol je okosnica interneta. Pregledavanje i preuzimanje interneta funkcionira u nizu HTTP zahtjeva i odgovora. Jednostavno rečeno, HTTPS je šifriran HTTP. Sigurna enkripcija osigurava pouzdanost web stranice koju posjećujete.

 • Idite na stranicu za preuzimanje na web stranici.
 • Kliknite gumb za zaključavanje pored adrese web stranice.
 • Provjerite je li zelena brava uključena i je li prikazana poruka o sigurnoj vezi.

Kako provjeriti je li datoteka sigurna prije preuzimanja

Kako biste se zaštitili od prijetnji preuzimanja, uvijek izvršite sigurnosnu provjeru prije preuzimanja. Nastavite čitati u nastavku da biste saznali neke od redovitih sigurnosnih pristupa preuzimanju datoteke.

Skenirajte pomoću antivirusnog programa

scan-virustotal-extension

Ovisno o vrsti antivirusnog programa koji imate, možete provjeriti datoteku prije ili nakon preuzimanja.

Antivirusni programi dizajnirani za online zaštitu integriraju se u vaš internetski preglednik. Zatim, kada kliknete vezu na datoteku i ona se počne preuzimati, oni je odmah provjere ima li sigurnosnih rizika. Ako se pronađe, spriječit će preuzimanje i zatražiti akciju.

Neki antivirusni programi također imaju mogućnost provjere veze prije nego što je kliknu. Obično biste ovu opciju trebali pronaći kada desnom tipkom miša kliknete samu vezu. Ako datoteka nije sigurna, antivirusni program će vas odmah upozoriti.

Provjerite Format

Upoznajte svoje formate datoteka. Bez obzira na to jeste li novi ili stari korisnik Windowsa, uvijek pazite da prema zadanim postavkama omogućite ekstenzije datoteka u Exploreru. To je sigurnosni rizik da ga prema zadanim postavkama isključuju. Uključite ga u Exploreru Opcije datoteke.

Mnoga web-mjesta kao što je Fileinfo omogućuju pretraživanje iz njihove velike baze podataka ekstenzija datoteka. Ekstenzije datoteke su tri ili četiri znaka. Oni su posljednji znakovi nakon točke (.) prikazane u nazivu datoteke.

 • Zabilježite ekstenziju datoteke prikazanu na stranici prije nego što je preuzmete.ekstenzija datoteke
 • Ako nije prikazano, Klikni na preuzimanje datoteka gumb ali nemojte potvrditi preuzimanje još.
 • Kada vam preglednik pruži okvir za potvrdu, zabilježite ekstenziju datoteke.
 • Ili, ako ste već preuzeli datoteku, idite na mjesto preuzimanja i zabilježite ekstenziju datoteke.ekstenzije datoteka2
 • Provjerite je li format siguran i odgovara ekstenziji datoteke koju ćeš preuzeti.

Provjerite datume i broj preuzimanja

brojevi za preuzimanje datoteka

Većina web-mjesta prikazuje datum prijenosa na stranici za preuzimanje. Ovaj datum vam govori kada je datoteka učitana na stranicu. Ako je riječ o relativno nedavnom datumu, vjerojatno moderatori stranice još nisu provjerili datoteku.

Još jedna ključna informacija je broj preuzimanja. Drugi korisnici možda još nisu preuzeli novije datoteke. Stoga datoteka još nije uspostavila odnos s korisnicima. Dajte stranici malo vremena i nakon što vidite da se brojke povećavaju, možete smatrati da je sigurno sami preuzeti datoteku.

Imajte na umu da ova dva čimbenika nisu potpuni pokazatelji valjanosti datoteke. Oni vam samo govore da li je datoteka pouzdana i da li su je drugi korisnici preuzeli.

Provjerite Md5 datoteku Hash

Md5 zbroj datoteka hash je popularno sredstvo za provjeru bilo koje datoteke. Md5 algoritam uzima datoteku i generira jedinstveni hash od 128 znakova. Ovuda, ako je datoteka za preuzimanje neovlaštena, rezultirajući hash bi bio drugačiji.

Mnoge web stranice za preuzimanje nude md5 hash zajedno s vezom za preuzimanje. Pomoću njega možete provjeriti je li datoteka koju dobijete ista kao ona koju oni pružaju. Ovo je dobar pristup ako vjerujete da će vam davatelj datoteka omogućiti sigurno preuzimanje datoteke.

Imajte na umu da biste ipak morali prvo preuzeti datoteku prije nego što je počnete provjeravati. Datoteku biste trebali otvoriti tek nakon što ste sigurni da je to sigurno.

 • Zabilježite hash datoteke pored veze za preuzimanje.md5-tablica
 • Idi na bilo koji online md5 hash alat za provjeru.
 • Prenesite datoteku i neka alat generira hash umjesto vas.
 • Usporedi Datoteka hašije zajedno kako bi bili sigurni da su isti.check-hash-emn178

Koristite Windows Sandbox (samo Windows Pro ili Enterprise verzije)

Windows Sandbox posebna je značajka koju pruža Microsoft kao poligon za testiranje. Čak i ako uspijete razbiti Windowse u zaštićenom okruženju, to uopće neće imati utjecaja na vaš osnovni Windows. Stoga je dobra ideja testirati sve svoje sumnjive veze za preuzimanje u pješčanom okruženju.

Imajte na umu da je značajka dostupna samo u verzijama Pro i Enterprise. Drugi korisnici Windowsa umjesto toga mogu koristiti virtualnu kutiju ili VMware sliku.

Provjerite forume

datotečni forumi

Forumi su pravo mjesto za potvrdi valjanost bilo koje datoteke. Većina web-mjesta za preuzimanje pružaju forum za raspravu za posjetitelje stranice. Svatko se može registrirati za račun na forumu za raspravu i postavljati svoja pitanja. Drugi iskusni korisnici mogu pisati odgovore, pa čak i glasati za pitanja i odgovore.

Sadržaj na forumima uglavnom objavljuju posjetitelji poput vas. Ako brzo tražite temu datoteke, možete pronađite ono o čemu drugi ljudi govore to. Oni vam mogu potvrditi je li datoteka sigurna za korištenje. Ili mogu upozoriti posjetitelje da ne preuzimaju datoteku.

Neki korisnici čak odvoje vremena da vas upute na ispravnu datoteku koju trebate preuzeti. Budući da svatko može objavljivati ​​na forumima, još uvijek morate biti oprezni u vjerovanju onome što čitate. Uvijek preporučam uzimanje datoteka foruma s velikim prstohvatom soli.

Provjerite Recenzije datoteka

datoteke-korisničke ocjene

Ako web-mjesto ne nudi forum, možda još nudi preglede datoteka. Pregled datoteke sažima sigurnost i provjeru datoteke koju ćete preuzeti. Pregled datoteke može se izraziti u smislu ocjene ili kratkog komentara. Oboje opisuju iskustvo drugih preuzimača.

Prije nego što kliknete gumb za preuzimanje, uvijek provjerite to prvo provjerite recenzije datoteka. Relevantne recenzije možete pronaći i na drugim web stranicama kao što je getapp.com ili file stage.

Koristite Virustotal.com

Virustotal je pouzdano mjesto za izvođenje sigurnosne provjere. Ima dva načina rada, prvi način datoteka a drugi je način povezivanja. Način rada datoteke omogućuje vam prijenos datoteke i provjeru je li sigurna. Način povezivanja omogućuje vam da pokrenete sigurnosnu provjeru čak i prije preuzimanja datoteke.

Virustotal pokreće skeniranje virusa u bazi podataka više dobavljača. Zatim javlja je li datoteka prošla sve sigurnosne provjere. Za sada ćemo se držati korištenja načina povezivanja.

Često postavljana pitanja

Kako onemogućiti automatska preuzimanja u mom pregledniku?

Da biste onemogućili automatsko preuzimanje datoteka, slijedite ove korake.

Krom

 • Idite na adresna traka i tip chrome://settings/content/automaticDownloadshromirane postavke
 • Promijenite postavku na Nemojte dopustiti web-lokacijama da automatski preuzimaju više datoteka.automatski-preuzimanja-chrome
 • Uklonite sve stranice kojima je dopušteno automatsko preuzimanje datoteka.

Firefox

 • Klikni na hamburger ikona i odaberite Postavke.
 • Ići Prijave pod, ispod Općenito.firefox-postavke
 • Za svaku vrstu sadržaja kliknite akciju padajućeg izbornika da biste promijenili na Uvijek pitaj.firefox-download-settings

Safari

 • Idite na Safari izbornik i odaberite Preference.safari-preference
 • Ispod Kartica Općenito, odaberite a Mjesto preuzimanja datoteke.
 • Odaberi Pitajte za svako preuzimanje.safari-opće-preference
 • Ispod Kartica Općenito, odaberite a Mjesto preuzimanja datoteke.
 • Odaberi Pitajte za svako preuzimanje.
Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar