Dolaze li matične ploče s vijcima?

10
Dolaze li matične ploče s vijcima?

Možda se pitate nedostaju li na vašoj matičnoj ploči vijci jer nije došla s nijednim, ali oni zapravo dolaze s kućištem vašeg računala. Međutim, većina novih matičnih ploča dolazi s malim vijcima koji su vam potrebni za pričvršćivanje M.2 pogona na matičnu ploču. Dakle, iako neke matične ploče dolaze s vijcima, one nisu one koje koristite za pričvršćivanje matične ploče na računalo.

Matične ploče ne dolaze s montažnim vijcima

Vijci koji su vam potrebni za pričvršćivanje matične ploče na računalo uvijek dolaze s kućištem računala. Oni su poznati kao samostalni ili montažni vijci. Ako brzo razmislite o tome, bilo bi suvišno da svaka matična ploča dolazi s novim vijcima jer već imate one koji se uklapaju u stražnju ploču u vašem kućištu.

Uvijek će vam trebati i postolji i vijci za pričvršćivanje matične ploče na računalo. Nosači su obično metalni ili plastični i šesterokutnog oblika. Kao što naziv implicira, odvojci drže vašu matičnu ploču podignutom od kućišta tako da ne leži izravno na metalnom kućištu. Za pričvršćivanje matične ploče na ove postolje trebat će vam vijci.

Neka kućišta za računala dolaze s već unaprijed pričvršćenim postoljima, dok se druga olabave s vijcima. Evo jednog važnog savjeta: Pažljivo provjerite rupe na matičnoj ploči za vijke. Stavite postolje samo na tim mjestima jer bi dodatni držač koji dodiruje vašu matičnu ploču mogao uzrokovati kratki spoj.

Nikada nemojte pokušavati pričvrstiti svoju matičnu ploču izravno na kućište računala bez stajališta. Osim ako ne želite zamijeniti svoju matičnu ploču i sve druge dijelove koji su se mogli spržiti u procesu. Odpornici sprječavaju da staze na stražnjoj strani vaše matične ploče izravno dodiruju osnovnu ploču računala kako bi spriječili kratki spoj.

Vjerojatno ćete pronaći vijke i postolje koji su vam potrebni u ležištima za tvrdi disk u kućištu. Iako neki proizvođači radije stavljaju labave dijelove poput vijaka u zasebnu plastičnu vrećicu ili kutiju. Svakako ih potražite u kućištu računala kao i u kutiji u kojoj je bilo prije nego što počnete sastavljati svoje računalo.

Neke matične ploče dolaze s vijcima za M.2 pogone

Većina novijih matičnih ploča dolazi s podrškom za M.2 pogone, tip SSD diska male veličine. Mogu se montirati izravno na matičnu ploču, tako da matične ploče dolaze s utorima i M.2 vijcima na koje se može pričvrstiti pogon.

Neke matične ploče dolaze s vijcima za M.2 pogone

M.2 diskovi mogu doći u različitim veličinama (iako postoji samo nekoliko standardnih veličina), stoga ih svakako izmjerite prije instaliranja matične ploče. Morat ćete ostaviti sve utore ispod njega bez zastoja jer tamo nećete uvrtati matičnu ploču u stražnju ploču računala.

Koje vijke trebam koristiti za ugradnju matične ploče?

Metalni postolji matične ploče općenito imaju a #6-32 UNC muškarac navoj koji se uvija u stražnju ploču kućišta računala. Obično ih možete samo okrenuti rukom. Imat će udubljenje slične veličine (#6-32 UNC) na vrhu gdje ćete umetnuti vijke. Obično će vam trebati Phillips odvijač broj 2 da pričvrstite svoju matičnu ploču (i gotovo sve ostalo) na računalo.

Nakon umetanja postolja, pažljivo postavite matičnu ploču na njih i počnite okretati vijke u vrh postolja. Vijci obično imaju ili pan ili šesterokutnu glavu poput postolja. Glave će im biti nešto veće od rupa na matičnoj ploči kako bi bila učvršćena na mjestu.

Je li ugradnja matične ploče samo s vijcima pogrešna?

Prije otprilike 10 godina pokušao sam napraviti svoje vlastito računalo, ali nisam shvatio čemu služe ta odstupanja i direktno sam pričvrstio svoju matičnu ploču na kućište računala pomoću vijaka. Začuo se glasan zvuk kad sam uključio računalo i shvatio sam da sam možda raznio svoju matičnu ploču. Moj tata je naposljetku priskočio u pomoć i istaknuo da nisam umetnuo držače.

Računalo se nije palilo i mislio sam da je to to. Ipak, nakon što smo ovaj put nervozno vratili sve na svoje mjesto, PC se uključio. Bilo je u redu. Taj dan sam imao sreće jer mi je matična ploča imala kratki spoj, ali nije pukla. Dakle, iako ovo nije nužno fatalna pogreška, najbolje je ne riskirati.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar