5 načina da znam koliko mi je staro računalo

8
5 načina da znam koliko mi je staro računalo

Tehnologija se ažurira svaki dan. Zbog tog razloga, računalni hardver može brzo zastarjeti. Važno je imati na umu starost hardvera vašeg računala. Stariji hardver izlaže vas značajnom riziku, osobito ako računalo koristite za kritične zadatke.

Koliko je staro moje računalo?

Pa, kako biste provjeravali starost vašeg računala? Pa, evo pet načina da saznate ispunjava li vaš uređaj pravo na naknadu za starije osobe.

Provjera serijskog broja

Ovdje je najjednostavniji način da provjerite koliko je vaše računalo staro. Ova metoda je vrlo korisna za prijenosna računala i unaprijed izgrađena računala. Dobra stvar je što neće biti važno kada ste kupili svoje računalo; serijski broj uređaja pomoći će identificirati datum lansiranja vašeg proizvoda.

Da biste to učinili, trebate pronađite naziv i broj modela vašeg uređaja. Većina prijenosnih računala taj broj ima ispod kućišta ili je napisan na prednjoj strani zaslona.

Ako ne možete pronaći broj modela na svom fizičkom uređaju, ili ako je izbrisan ili izbrisan, možete koristiti informacije o sustavu u sustavu Windows kako biste jednostavno pronašli broj svog modela. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Kliknite otvori Početak.Informacije o sustavu Windows
 2. Upišite i pretražite Informacije o sustavu. Kliknite na njega za otvaranje.Informacije o sustavu-bios-v2
 3. Kliknite na Sažetak sustava na lijevoj strani prozora.
 4. Broj modela vašeg uređaja bit će ispod “Model sustava” u desnom oknu.

Na Linuxu, dmidecode naredba će pomoći. Prati ove korake:

 1. Otvorena Terminal
 2. Trčanje „sudo dmidecode -s system-serial-number
 3. Terminal će prikazati serijski broj vašeg uređaja pod naredbom.

Nakon što dobijete model/serijski broj, potražite ga na Googleu. Službene web stranice trebale bi vam pokazati datum izlaska vašeg određenog modela ovisno o marki vašeg računala.

Korištenje Systeminfo za pregled Bios datuma

Ako imate prilagođeno računalo, prethodna metoda vam neće raditi. Sada, morat ćete pojedinačno pronaći starost svojih komponenti. Srećom, dobar pokazatelj starosti vašeg računala je starost matične ploče.

Pronaći koliko je star BIOS matične ploče na Windowsima, prati ove korake:

 1. Otvorena Početak.
 2. Traziti Informacije o sustavu.
 3. Kliknite na BIOS verzija/datum na lijevoj strani prozora.
 4. Trebao bi sadržavati naziv vašeg BIOS-a i datum softvera.Datum verzije Biosa

Na Linuxu će vam naredba dmidecode pomoći pronaći informacije o BIOS-u. Prati ove korake:

 1. Otvorena Terminal
 2. Trčanje „sudo dmidecode | less
 3. Trebao bi sadržavati naziv vašeg BIOS-a i datum softvera.

Također možete pokrenuti svoj BIOS i tamo provjeriti datum vašeg BIOS softvera.

Provjera datuma izlaska vašeg CPU-a

Matična ploča vam neće uvijek reći starost vašeg cijelog sustava. Stariji hardver bi mogao dobiti ažuriranja BIOS-a ili mogu postojati novije matične ploče napravljene i za starije procesore. Stoga je dobra ideja provjeriti i datum vašeg CPU-a.

Da biste pronašli model procesora u sustavu Windows, slijedite ove korake:

 1. Otvorena Početak.
 2. Traziti Informacije o sustavu.
 3. Kliknite na Procesor na lijevoj strani prozora.Informacije o procesoru
 4. Trebao bi vam pokazati naziv vašeg procesora.

Bilo koja druga metoda pronalaženja modela vašeg CPU-a također će raditi. Uslužni programi koji pomažu u tome uključuju CPU-Z za prozore i CPU-X za Linux.

intelArk_i5_4440

Sada potražite svoj procesor na Googleu. Tamo biste trebali pronaći informacije o datumu izlaska za vaš određeni model. Također možete dodati „datum izlaska“ na kraju da biste pronašli relevantnije informacije.

intelArk_i5-4440_datum lansiranja

Izvješće o sustavu

Ova metoda je samo za Mac OS X strojeve. Korisnici Maca mogu otvoriti Izvješće o sustavu kako bi dobili jednostavan i brz pristup nazivu modela svog računala i datumu proizvodnje. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na Apple logo na lijevoj strani gornje trake.
 2. Odaberi O ovom Macu.
 3. Sada bi se trebao otvoriti prozor koji sadrži pojedinosti o vašem sustavu.O ovom MAC-u

Ako želite još više informacija, kliknite na Izvješće o sustavu. Trebao bi vam reći datum izdavanja vašeg stroja.

Pronalaženje datuma instalacije sustava Windows

Drugi način da pronađete datum vašeg računala je da vidite kada je Windows instaliran na vašem uređaju za pohranu. Tehnički, ova metoda vam pokazuje datum instalacije za vaš operativni sustav. Ali to trebao bi raditi vrlo dobro ako nikada niste instalirali novi OS ili nikada niste formatirali svoje računalo.

Da biste provjerili datum instalacije sustava Windows, slijedite ove korake:

 1. Traziti cmd na izborniku Start
 2. Desni klik Naredbeni redak i kliknite Pokreni kao administrator.
  • Alternativno, na Windows 10, pritisnite Win i X zajednoi odaberite Naredbeni redak (administrator).systeminfo_cmd
 1. U prozoru koji se pojavi upišite i pokrenite “informacije o sustavu
 2. Potražite unos”Izvorni datum instalacije.” Tada je na vašem računalu instaliran Windows.Podaci o sustavu datum_instalacije

Također možete desnom tipkom miša kliknuti svoj „Windows” mapu u vašem C: voziti, klik Svojstva i pogledaj Datum kreiranja unesite tamo da vidite kada je vaš Windows OS instaliran.

Koliko dugo računala traju?

Ne postoji fiksni način da se vidi koliko dugo tipično računalo traje. Puno toga ovisi o slučaju korištenja računala. Osobni prijenosnik može nekome trajati desetljećima, ali uređaj za igranje može zastarjeti za tri godine. Velika opterećenja također zahtijevaju ažurirani hardver.

Neuspjeh dijela

Računalo također nije monolitni stroj; to je skup dijelova koji pojedinačno imaju različit vijek trajanja. Na primjer, fizički tvrdi diskovi obično su prva komponenta u računalu koja pokvari.

Tvrdi diskovi obično imaju životni vijek od samo 5 godina. Ali reći da PC traje pet godina jer njegova najslabija komponenta traje pet godina nije istina. Ako zamijenite tvrdi disk na inače funkcionalnom računalu, možete ga nastaviti koristiti duže vrijeme.

Neki dijelovi računala imaju suprotan učinak. Možete koristiti dobar miš ili tipkovnicu tijekom desetljeća ako pristupačnost porta održava se na svim strojevima. Monitorima također treba neko vrijeme da zastare.

Puno perifernih komponenti može se ponovno koristiti tijekom nadogradnji. Ipak, imajte na umu da će vaša najstarija komponenta obično biti usko grlo u nekom trenutku u budućnosti.

Stare matične ploče

Matična ploča je obično najvažniji čimbenik kada je u pitanju starost računala. Čak i da ste prije nekoliko godina imali najbolju matičnu ploču, možda nećete moći podržati CPU s novijom arhitekturom. To ovisi o vrsti utičnice na vašoj ploči.

Novije matične ploče također imaju bolje i ažurirane portove, što znači da starije ploče neće podržavati novije periferne uređaje ili druge komponente računala.

Na primjer, ako imate USB 3.0 vanjski tvrdi disk, ali vaša matična ploča podržava samo USB 2.0, nećete moći iskoristiti prednosti USB 3.0 mogućnosti. Grafičke ili zvučne kartice bit će ograničene u putu nadogradnje zbog ovih ograničenja portova.

Sigurnost

sigurnosne ranjivosti

Drugo pitanje je sigurnost. Ažurirana arhitektura procesora i BIOS matične ploče osigurat će vam da uvijek imate najnoviji i najsigurniji hardver.

Neke ranjivosti računala napadaju hardverske nedostatke, pa će jedini način da ostanete potpuno zaštićeni biti nadogradnja vašeg sustava. Nikakvo softversko petljanje neće biti dovoljno ako je sam hardver zastario.

S obzirom na sve ovo, an strastveni korisnik računala trebao bi nadograditi svoja računala svakih pet godina. Čak će se i dobro održavano računalo s vremenom srušiti i postati neupotrebljivo za svakodnevne zadatke zbog optimizacije softvera za noviji hardver.

Kako učiniti da računalo traje dulje?

Budući da mnogi od nas žele izvući maksimum iz svojih računala, dobra briga o njima važna je za održavanje dugovječnosti.

Pregrijavanje

pregrijano-PC

Čest uzrok oštećenja računala je toplina sustava. Dobivanje futrole s dobrim protokom zraka i održavajući svoje komponente hladnim ići će daleko. Komponente hladnjaka neće pretrpjeti oštećenja od topline i trajat će dulje od komponenti koje se često pregrijavaju.

Dakle, ima smisla ulagati u bolje navijače. Također ne biste trebali previše gurati svoj sustav ako se stalno pregrije. Također, pobrinite se da vaš ventilacijski otvori na kućištu su bez prašine i nisu začepljeni. Ovo me dovodi do sljedeće točke.

Prašina i dim

Prašina u PC-u

Još jedan računalni ubojica je prašina. Ako živite u prašnjavom okruženju ili redovito pušite s računalom u blizini, usisni ventilatori za hlađenje u vašem računalu usisat će te čestice u vaše računalo.

Filtri za prašinu pomažu, ali nisu 100% učinkoviti. S vremenom će te čestice začepiti ventilatore za hlađenje i dovesti do jakog pregrijavanja i oštećenja.

Otvaranje računala i čišćenje njegove unutrašnjosti komprimiranim zrakom ili drugim električnim sredstvima za čišćenje pomoći će u rješavanju ovog problema. Također možete nabaviti kućišta s dobrom zaštitom od prašine kao i strožim dizajnom zraka. To će značajno produžiti životni vijek vašeg računala.

Stalne manje nadogradnje i pametna kupnja

Ako želite koristiti svoje računalo dulje vrijeme, pomaže planiranje unaprijed. Dobivanje najnovijeg hardvera u trenutku kupnje ključno je za dugovječnost.

Ako ste pametni oko toga koje komponente kupujete i ulažete u dijelove računala otporne na budućnost, moći ćete s vremenom napraviti manje nadogradnje na vašem računalu kako biste osigurali da ćete moći pokrenuti novi hardver bez previše trošenja. Nećete uvijek morati nadograditi cijeli sustav ako to učinite.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar