14 Rufus alternativa za Linux, Mac i Windows

6
14 Rufus alternativa za Linux, Mac i Windows

Ako želite stvoriti a USB za pokretanje u sustavu Windows, prvo morate preuzeti Rufus. Ovo je široko korištena aplikacija za stvaranje CD-a za podizanje sustava iz ISO datoteka. Međutim, dostupan je samo u prijenosnom *.exe formatu za Windows. Za Linux ili Mac morate koristiti druge rufus alternative.

Ovdje ćemo pogledati 14 alternativnih programa koji će vam omogućiti da napravite vlastite USB-ove za podizanje sustava. Razgovarat ćemo o njihovim značajkama, njihovoj kompatibilnosti s različitim operativnim sustavima i jesu li besplatni ili ne!

Balena Etcher (Windows | Linux | Mac | Prijenosni)

Balena Etcher

Balena Etcher je najpopularnija alternativa Rufusu na više platformi. Njihova službena web stranica tvrdi da se svaki mjesec stvori preko 2 milijuna diskova za podizanje sustava. Počeli su s izradom minimalne aplikacije za flešovanje SD kartica.

Sada Balena ima niz drugih rješenja. To uključuje oblak, balenaOS, balena Engine, pa čak i njihov flash hardver pod nazivom balenaEtcherPro. Balena Etcher savršen je za stvaranje spremnih diskova za pokretanje. Ali, ne pruža opcije za upornost. Još uvijek podržavaju širok raspon iso slika uključujući Windows iso.

UNetBootin (Windows | Linux | Mac)

UNetBootin

UNetBootin je još jedna višeplatformska alternativa Rufusu. Ima mogućnost izbora između preuzimanja najnovijih iso slika ili odabira vaše iso datoteke. UNetBootin ima popis podržanih Linux distribucija dostupnih na njihovoj web stranici.

Također vam omogućuje konfiguriranje dodatnog slobodnog prostora za trajnu pohranu. No, ne podržava stvaranje slika za pokretanje sustava Windows. UNetBootin također pruža uslužni program naredbenog retka za napredne korisnike.

Univerzalni USB instalater (Windows)

Univerzalni USB instalater

Universal USB Installer je jednostavan alat za postavljanje operativnog sustava na USB pogon. Omogućuje postavljanje trajne pohrane za pohranu korisničkih datoteka čak i nakon ponovnog pokretanja. Može formatirati fat32 flash pogone za čistu instalaciju.

Većina drugih alata općenito koristi naredbu DD. Ali Universal USB koristi druge brže metode za postizanje rezultata. Pomoću ove aplikacije možete zatražiti izgubljeni prostor na disku nakon dovršetka postupka. No, ovaj uslužni program ne podržava dodavanje više distribucija na isti pogon.

Microsoftov alat za stvaranje medija (Windows)

Microsoftov alat za stvaranje medija

Microsoft je kreirao ovu aplikaciju za Windows 10 za jednostavnu instalaciju sustava Windows. Media Creation Tool može stvoriti instalacijski medij sustava Windows na USB pogonu. Također podržava sva izdanja sustava Windows 7, Windows 8/8.1 i Windows 10.

Oni čak podržavaju stvaranje izdanja kineskog jezika za Windows 8. Alat za stvaranje medija podržava stvaranje pogona za podizanje sustava samo iz provjerenih izvora. Dakle, počet će se preuzimati nakon što pokrene proces flash. Preuzima se samo iz službenih izvora, tako da ne morate brinuti i o autentičnosti datoteke. Ipak, ovaj alat trenutno ne podržava nijedan Linux ili Mac OS niti bilo koje prilagođeno izdanje Windowsa.

DiskMaker X (Mac)

DiskMaker X

DiskMaker X je aplikacija napravljena za stvaranje pogona za pokretanje operativnog sustava macOS. DiskMaker X skenira i pronalazi program za instalaciju OS X i dopušta korisniku da započne proces izgradnje slike.

Kada završite, pogon ima instalacijski program za macOS koji vam je potreban za potpunu instalaciju Maca. Ova aplikacija pomaže vam da počnete ispočetka na svom Macu od nule. Njihova web stranica nam govori da aplikacija podržava sedam različitih verzija macOS-a. DiskMaker X 9 treba barem Mac v10.10 ili noviji. Za sada, aplikacija još ne planira podržavati Windows ili Linux platforme.

Win32 Disk Imager (Windows)

Win32 Disk Imager

Win32 Disk Imager je popularan alat usmjeren na Windows platformu. Verzija 0.9 alata također može flash starije naslijeđene sustave kao što su Windows XP i Vista.

Najnovije verzije koje podržava ovaj alat su Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 i Ubuntu. Win32 Disk Imager dostupan je samo za Windows platformu. U usporedbi s Rufusom, potrebno je više vremena za stvaranje pogona za podizanje sustava. Win32 Disk Imager također podržava UEFI podršku za pokretanje za NTFS i FAT32 datotečne sustave.

Raspberry Pi Imager (Windows | Linux | Mac)

Raspberry Pi Imager

Ovo je službena aplikacija za snimanje slike koju je razvila zaklada Raspberry Pi. Raspberry Pi foundation dobro je poznat po svojim malenim jednostrukim računalima veličine kartice. Zaklada je objavila ovu aplikaciju na sve tri Windows, Linux i Mac platforme. Raspberry Pi Imager podržava instaliranje Raspberry PI OS-a. Ovaj OS na SD karticama djeluje kao disk za podizanje sustava za uključivanje u njihov raspberry pi hardver. Raspberry Pi OS je Linux operativni sustav napravljen za njihov proizvod.

Osim toga, ima popis podržanih Linux distribucija koje možete birati. Datoteke slika mogu se preuzeti online ili odabrati s diska. Osim toga, može instalirati i druge uslužne programe kao što je oporavak EEPROM-a ili formatiranje kao FAT32. Ono što je još bolje je to što vam omogućuje odabir prilagođenih .img datoteka s vašeg računala kao izvora za diskove za podizanje sustava.

Deepin Bootmaker (Windows | Linux | Mac)

Deepin Bootmaker

Napravljena od strane Deepin Technology Team-a, ova aplikacija stvara diskove za podizanje sustava deepin na USB pogonima. Deepin je Linux operativni sustav razvijen u Wuhanu u Kini. To je najpopularnija distribucija Linuxa među kineskim korisnicima.

Za korisnike koji žele instalirati Deepin, dev tim je osmislio svoj uslužni program za flešovanje USB diskova. Deepin Boot Maker dostupan je za sve tri platforme. Podržava instaliranje samo verzija Deepin OS-a. Prije korištenja ove aplikacije morate prvo preuzeti Deepin iso. Uz ovaj uslužni program, razvojni tim je radio na drugim alatima kao što su instalacijski program, trgovina, upravitelj upravljačkih programa i tako dalje. Svi ovi alati su provjereni i isporučeni unutar Deepin ekosustava.

Dd (Linux | Mac)

Možda najmoćniji alat na ovom popisu, dd je alat naredbenog retka za korisnike Linuxa ili Maca. Također duhovito poznat kao kratki oblik „razarača diskova“, dd vam omogućuje kopiranje slike jednog diska na drugi. Dd radi tako što određuje ulazne i izlazne lokacije pogona.

Koristi se za pretvorbu podataka, brisanje blok uređaja, sigurnosno kopiranje tvrdog diska, kompresiju i preskakanje blokova. Naredba dd dostupna je prema zadanim postavkama i na Ubuntu i na bilo kojem macOS-u. Kako biste spriječili slučajno brisanje, uvijek provjerite ispravna ulazna i izlazna mjesta. Također, trebali biste provjeriti i hash integritet preuzete iso datoteke. To osigurava da ciljni disk nije oštećen. Nakon provjere, pokrenite flash proces na sljedeći način:

sudo dd if=ubuntu-20.10.1.iso of=/dev/sdb bs=1M status=napredak

  • Sudo da izvršite naredbu kao root korisnik
  • Ako specificira ulaznu datoteku
  • Of specificira mjesto ciljnog diska
  • Bs određuje najveću veličinu čitanja i pisanja odjednom. Npr. 1 MB napisano kao 1M
  • status=progress prikazuje izlaz od procesa

YUMI (Windows)

YUMI je također poznat kao nasljednik Universal USB Installer. Vaš Universal Multiboot Installer (YUMI) je kreator USB pogona za pokretanje s više sustava. Ima različite namjene uključujući alate za pokretanje.

Također može instalirati antivirusne uslužne programe, kloniranje diskova, dijagnostičke alate i testiranje penetracije. Instalira datoteke za podizanje sustava unutar mape za više pokretanja radi jednostavnog odabira prilikom podizanja sustava. Dolazi u dvije varijante,

  • YUMI Legacy za BIOS pokretanje za NTFS/Fat32
  • YUMI UEFI za UEFI boot za FAT32

Isto kao univerzalni USB, također podržava postavljanje postojane pohrane. Ostale značajke uključuju podršku za povlačenje i ispuštanje, podršku za ISO koji nije na popisu i Syslinux umjesto GRUB-a.

Ventoy (Windows | Linux)

Ventoy

Ventoy je još jedan alat otvorenog koda s podrškom za velike datoteke. Uključuje bljeskajuće slikovne datoteke sljedećeg formata ISO, WIM, IMG, VHD i EFI. Može ciljati pogone uključujući USB, lokalni disk, SSD i SD karticu. I ne samo to, već ima i podršku za UEFI Secure Boot kao i postojanost. Testiran s više od 700 iso datoteka, može se pobrinuti za rukovanje mnogim Linux, Windows, ChromeOS i Unix sustavima.

Ventoy je dostupan i za Windows i za Linux. Uz Ventoy, pruža mogućnost kopiranja datoteka na USB pogon. To je puno bolje od, recimo, formatiranja diska svaki put kada vam je potreban novi operativni sustav za podizanje sustava.

Flashboot (Windows)

Flashboot

Dostupan za Windows, Flashboot je lagana opcija s malim resursima usporediva s Rufusom. Kompatibilan je sa svim verzijama sustava Windows od Windows XP do Windows 10. Flashboot može stvoriti verziju gornjeg sustava Windows za podizanje sustava.

Pro verzija također ima mogućnost kloniranja postojeće postavke. Dakle, s Flashbootom također možete početi stvarati sigurnosne kopije vašeg sustava. U slučaju gubitka podataka, Flashboot vam može pomoći da vratite svoje datoteke u sustav Windows.

MultiBoot USB (Windows | Linux)

MultiBoot USB omogućuje instaliranje mnogih Linux distribucija na jedan USB pogon. Izdan za Windows i Linux platforme, detektira ISO datoteke i počinje ih dodavati na pogon. Za razliku od drugih alternativa, ova aplikacija ne formatira vaš USB pogon tijekom instalacije.

Još jedna posebna značajka uključuje testiranje čizama uživo iz uključenog QEMU emulatora. To vas sprječava da morate ponovno pokrenuti sustav kako biste testirali pogon za podizanje sustava. MultiBoot također podržava instaliranje pokretača kao što je GRUB kao i Syslinux. Deinstaliranje ili instalacija jednog OS-a ne utječe na ostale na istom pogonu.

Easy2Boot (Windows | Linux)

Easy2Boot

Prema njihovoj web stranici, Easy2Boot ili E2B su imali više od milijun preuzimanja. Podržava tri sustava izbornika za jednostavan proces pokretanja

  • Easy2Boot je originalno E2B rješenje
  • agFM je za opcije pokretanja naslijeđenih/MBR i UEFI32/UEFI64 sa Secure boot bypass
  • Ventoy za E2B baziran na Ventoyu

E2B tvrdi više uspjeha u podizanju novijih ISO slika Linuxa od drugih alternativa. Kada se pojavi novi Linux, druge aplikacije tjeraju vas da čekate ažuriranje za podršku za pokretanje. Ali s E2B, može koristiti svoj algoritam za flešovanje diskova za pokretanje bolje od drugih. Također podržava stvaranje verzija sustava Windows za podizanje sustava kao i slika za Mac OSX.

Konačno

Kao što sada znate, postoji mnogo Rufus alternativa. Neki bi mogli raditi jednako dobro kao Rufus. Drugi se mogu pokvariti ili čak ne uspjeti stvoriti USB pogon za podizanje sustava. Neke aplikacije također pružaju značajke koje Rufus nema. Izostavite, vaš izbor aplikacije trebao bi ovisiti o tome što pokušavate postići. Svi gore navedeni alati za pokretanje besplatni su uz neka plaćena izdanja. Izbor se svodi na to za koji operativni sustav želite napraviti disk za podizanje sustava.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar